|
« : 17-09-2008, 22:56:48 » |
|
Łazimy i zaglądamy w różne miejsca, krzaki, wysokie trawy itp. Nie wiem jak w innych rejonach kraju , ale na południu jest od cholery żmij, istna plaga. W aptekach jest do kupienia adrenalina w strzykawce pod nazwą Fast Jekt. Lek typowo wstrząsowy , dla ludzi uczulonych na jad os , szerszeni itp. Jest on stosunkowo drogi , cena to ok 250zł. Ale po badaniach u dermatologa, okazać się może, że jesteśmy uczuleni, wtedy wypisze pan receptę no i bedzie taniej. Adrenalinę możemy zastosować jako lek pierwszego uderzenia, właśnie w przypadku ugryzienia przez żmije, zwłaszcza gdy jesteśmy na,, odludziu."
Waszym zdaniem, warto wydać na to kasę i brać ze sobą??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 18-09-2008, 06:58:39 » |
|
A w jaki sposób podaje się tą adrenalinę? Domięśniowo, dożylnie, czy poprzez zastrzyk w serce?Z tego co wiem to nawet doświadczeni lekarze z oddziałów ratunkowych boją wykonywać zastrzyków dosercowych, więc jeśli tak należy wykonać ten zastrzyk to tym bardziej nie wiem jak mamy go zrobić my  Niech wypowie się nasz nadworny lekarz 
|
|
|
|
|
|
5.56x45, 9x19, 12/76
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 18-09-2008, 09:39:02 » |
|
Wypowie się, gdy wróci  Z urządzeń cyfrowych tam, gdzie teraz się znajduje, działa co najwyżej suwak logarytmiczny 
|
|
|
|
|
|
Głowy do góry, przyjaciele (Robespierre) Palenie szkodzi zdrowiu (Joanna D`Arc) Mad Max - czy to jeszcze fikcja?
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 18-09-2008, 10:03:47 » |
|
Lekarzem nie jestem ,ale kursik medyczny zaliczyłem, Fast jekt podaje się domięśniowo, w udo .W strzykawce jest też zamątowany swego rodzaju ogranicznik , który zabezpiecza przed wstrzyknięciem nadmiernej ilości środka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 18-09-2008, 13:03:39 » |
|
To w strzykawce jest wiecej niz jedna porcja???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 18-09-2008, 13:41:25 » |
|
Adrenaline IMHO podaję się wyłącznie do sercowo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 18-09-2008, 14:58:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
Waż każde Swoje słowo bo nigdy nie wiadomo, które będzie Twoim ostatnim...
Czasem lepiej rozpiepszyć wszystko w drobny pył i zbudować od nowa niż zatykać palcem dziury
Zombie Survival Fan on Tactical.pl #1
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 18-09-2008, 20:45:35 » |
|
Adrenaline IMHO podaję się wyłącznie do sercowo  nie chcę urazić ale głupoty waść opowiadasz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 19-09-2008, 07:21:43 » |
|
Skoro mowa m.in o żmijach. A jak wygląda w chwili obecnej sprawa dostępności surowicy, którą podaje się po ukąszeniu żmiji? Nie wiem jak sprawa wygląda po reformie Lasów Państwowych, ale jeszcze kilka lat temu w prawie każdym leśnictwie na wyposażeniu można było zawsze znaleźć surowicę.
Przy najbliższym wyjściu na łowisko podejdę do leśniczego i z ciekawości się zapytam.
|
|
|
|
|
|
5.56x45, 9x19, 12/76
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 19-09-2008, 14:59:27 » |
|
nie chcę urazić ale głupoty waść opowiadasz  Wasz Mość niech poprawi gdym się mylę, czoła chylę tym co mądrzejsi w tym adrenalinowym rycie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 19-09-2008, 15:05:11 » |
|
warto. Zwłaszcza, że odnotowano śmiertelne przypadki ukąszeń przez żmije i szerszenie. I to stosunkowo niedawno. Jaja mogą się zacząć wtedy , gdy możemy nie poczuć , że ugryzła nas żmija , bo i tak bywa, ot takie ukłucie, gdzie w lesie co chwila coś kłuje. Bledniemy, arytmia, poty, no i zaczyna sie jazda. Kużwa, tropik nam sie robi pomału przez brak konkretnych mrozów. Ekolodzy na południu dodatkowo wysypali w teren żmije. Teraz z tego plaga się zrobiła. Wprawdzie żmija żeruje nocą, ale słońce lubi. U siebie w ogrodzie , jak rano zobaczyłem gada , to mi włosy dęba staneły, taki wielki był.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 19-09-2008, 16:03:32 » |
|
Wasz Mość niech poprawi gdym się mylę, czoła chylę tym co mądrzejsi w tym adrenalinowym rycie  Podawanie czegokolwiek bezpośrednio przez powłoki serca najszybciej doprowadzi do tzw. tamponady czyli do wypełnienia osiedrzia krwią i wysłania osobnika na tamten świat. adrenalinę bezpośrednia do serca można podać przez wkłucie centralne (czyli cewnik założony przez ściany dużych naczyń) poza tym adrenalinę podaje się z dojścia dożylnego a nawet w przypadkach uczuleń podskórnie a jak za bardzo potne sie przy goleniu to nawet czasami twarz sobie przetrę roztworem adrenaliny bo genialnie tamuje krwawienia  acz ogólnie i tak wszystko przez serducho przejdzie 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-09-2008, 16:06:19 wysłane przez arend »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 26-09-2008, 23:41:05 » |
|
Generalnie jestem przeciwnikiem siania defetyzmu i powiem - żmija żeby ukąsiła musi być naprawdę sprowokowana tzn. nadepnięta(innego sposobu nie widzę a często gęsto żmije widuję) a poza tym widział który zęby jadowe żmii ?Ja tak i powiem - dżinsów czy grubej skarpety toto nie przebije- pierwsze primo za krótkie, drugie primo ultimo za cienkie. Ilu ludzi znacie których ukąsiła żmija ?? Ja mam parę latek i nie znam żadnego a szwendam się po dziurach różnych. Ktoś ma lot albo potrzebę kupowania adrenaliny - nie widzę bólu. Ale proszę - nie opowiadajcie kocopołów o żmijach i konieczności użycia adrenaliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 27-09-2008, 22:22:05 » |
|
Generalnie jestem przeciwnikiem siania defetyzmu i powiem - żmija żeby ukąsiła musi być naprawdę sprowokowana tzn. nadepnięta(innego sposobu nie widzę a często gęsto żmije widuję) a poza tym widział który zęby jadowe żmii ?Ja tak i powiem - dżinsów czy grubej skarpety toto nie przebije- pierwsze primo za krótkie, drugie primo ultimo za cienkie. Ilu ludzi znacie których ukąsiła żmija ?? Ja mam parę latek i nie znam żadnego a szwendam się po dziurach różnych. Ktoś ma lot albo potrzebę kupowania adrenaliny - nie widzę bólu. Ale proszę - nie opowiadajcie kocopołów o żmijach i konieczności użycia adrenaliny.
Bo wypadek ma taką dziwną właściwość, że nie ma go, dopóki się nie zdarzy... Poza tym nie mówimy tutaj tylko o żmijach, ale i wszystkich innych gryząco-kąsających stworzonkach.
|
|
|
|
|
|
nic nie przeraża weterynarza
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 28-09-2008, 16:41:28 » |
|
TiTTO .sytuacja ugryzienia nie musi tyczyć się osobiście Twojej osoby. Mamy dzieci, znajomych, którzy mają dzieci, itd .Dzieciaki biorą byle co do rączek , bo z natury są ciekawe, Osoby w podeszłym wieku, też są w grupie ryzyka , tak samo jak te , co mają problemy z serduchem, (zawał, arytmia itp). Tamtego lata , dzieciaki wybrały się w góry. Jak to zwykle , rozłożyły się na trawie i pech. Zmija zawinęła sie na plecaku jednego z dzieci, jak go założył to było ciach w szyję. Dobrze , że wszystko było przed schroniskiem, to i pomoc była w porę, bo jeep był na miejscu i odrazu zjazd do szpitala. Parę dni po całej sytuacji , zwróciłem uwagę paru starszym osobom, żeby uważali na żmije, Odpoczywali na trawie a ich plecaki były porozwalane gdzie popadło.Oczywiście, ich reakcja to; śmiech, niedowierzanie i zdziwienie  . Przystanąłem , tak żeby mnie nie widzieli. Jak już zbierali się do drogi , to powiem Tobie TITTO, że szczegółowo przetrzepali cały swój majdan Jakąś taką satysfakcje poczułem , siejąc defetyzm w terenie 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-09-2008, 17:36:12 wysłane przez sapek1 »
|
|
|
|
|
|