trwa ładowanie paska...
05-02-2012, 10:34:13 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: adrenalina  (Przeczytany 6892 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
SAPEX
Opinii: (1)
Ekspert

Ignoruj
« : 17-09-2008, 22:56:48 »

Łazimy i zaglądamy w różne miejsca, krzaki, wysokie trawy itp. Nie wiem jak w innych rejonach kraju , ale na południu jest od cholery żmij, istna plaga. W aptekach jest do kupienia adrenalina w strzykawce pod nazwą Fast Jekt. Lek typowo wstrząsowy , dla ludzi uczulonych na jad os , szerszeni  itp. Jest on stosunkowo drogi , cena to ok 250zł. Ale po badaniach u dermatologa, okazać się może,  że jesteśmy uczuleni, wtedy wypisze pan receptę no i bedzie taniej. Adrenalinę możemy zastosować jako lek pierwszego uderzenia,  właśnie w przypadku ugryzienia przez żmije, zwłaszcza gdy jesteśmy na,, odludziu."

Waszym zdaniem, warto wydać na to kasę i brać ze sobą??
PJU
Opinii: (8)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Z małego miasteczka.

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 18-09-2008, 06:58:39 »

A w jaki sposób podaje się tą adrenalinę? Domięśniowo, dożylnie, czy poprzez zastrzyk w serce?Z tego co wiem to nawet doświadczeni lekarze z oddziałów ratunkowych boją wykonywać zastrzyków dosercowych, więc jeśli tak należy wykonać ten zastrzyk to tym bardziej nie wiem jak mamy go zrobić my Duży uśmiech
Niech wypowie się nasz nadworny lekarz Duży uśmiech

5.56x45, 9x19, 12/76
Okruch
Opinii: (3)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: C.K. Miasto Tarnów

Bo do tanka trzeba czworga

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 18-09-2008, 09:39:02 »

Wypowie się, gdy wróci Uśmiech Z urządzeń cyfrowych tam, gdzie teraz się znajduje, działa co najwyżej suwak logarytmiczny Uśmiech

Głowy do góry, przyjaciele (Robespierre)
Palenie szkodzi zdrowiu (Joanna D`Arc)
Mad Max - czy to jeszcze fikcja?

SAPEX
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 18-09-2008, 10:03:47 »

Lekarzem nie jestem ,ale kursik medyczny zaliczyłem, Fast jekt podaje się domięśniowo, w udo .W strzykawce jest też zamątowany swego rodzaju ogranicznik , który zabezpiecza przed wstrzyknięciem nadmiernej ilości środka
Pablo666
Ekspert

Miejsce pobytu: Olsztyn i Brzydgoszcz

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 18-09-2008, 13:03:39 »

To w strzykawce jest wiecej niz jedna porcja???
Sahar
Opinii: (11)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 18-09-2008, 13:41:25 »

Adrenaline IMHO podaję się wyłącznie do sercowo  Buzia na kłódkę

obol
Kierownik forum
Opinii: (0)
*

Miejsce pobytu: WLKP+UK

Zombie Hunter

« Odpowiedz #6 : 18-09-2008, 14:58:12 »

IMHO powinniscie czesciej z Googla korzystac

http://www.doz.pl/leki/p4569-Fastjekt

http://wiadomosci.wp.pl/wid,8424275,wiadomosc_prasa.html?ticaid=16a16

itd

Waż każde Swoje słowo bo nigdy nie wiadomo, które będzie Twoim ostatnim...

Czasem lepiej rozpiepszyć wszystko w drobny pył i zbudować od nowa niż zatykać palcem dziury

Zombie Survival Fan on Tactical.pl #1
arend
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: na razie warszawa(no dobra podwarszawa)

co masz w dupie tego ci nikt nie wyłupie

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 18-09-2008, 20:45:35 »

Adrenaline IMHO podaję się wyłącznie do sercowo  Buzia na kłódkę

nie chcę urazić ale głupoty waść opowiadasz Duży uśmiech

PJU
Opinii: (8)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Z małego miasteczka.

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 19-09-2008, 07:21:43 »

Skoro mowa m.in o żmijach.
A jak wygląda w chwili obecnej sprawa dostępności surowicy, którą podaje się po ukąszeniu żmiji? Nie wiem jak sprawa wygląda po reformie Lasów Państwowych, ale jeszcze kilka lat temu w prawie każdym leśnictwie na wyposażeniu można było zawsze znaleźć surowicę.

Przy najbliższym wyjściu na łowisko podejdę do leśniczego i z ciekawości się zapytam.

5.56x45, 9x19, 12/76
Sahar
Opinii: (11)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 19-09-2008, 14:59:27 »

nie chcę urazić ale głupoty waść opowiadasz Duży uśmiech
Wasz Mość niech poprawi gdym się mylę, czoła chylę tym co mądrzejsi w tym adrenalinowym rycie  Spoko

SAPEX
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 19-09-2008, 15:05:11 »

warto. Zwłaszcza, że odnotowano śmiertelne przypadki ukąszeń przez żmije i szerszenie. I to stosunkowo niedawno. Jaja mogą się zacząć wtedy , gdy możemy nie poczuć , że ugryzła nas żmija , bo i tak bywa, ot takie ukłucie,  gdzie w lesie co chwila coś kłuje. Bledniemy, arytmia, poty, no i zaczyna sie jazda. Kużwa, tropik nam sie robi pomału przez brak konkretnych mrozów. Ekolodzy na południu dodatkowo wysypali w teren żmije. Teraz z tego plaga się zrobiła.  Wprawdzie żmija żeruje  nocą,  ale słońce lubi. U siebie w ogrodzie , jak rano zobaczyłem  gada , to mi włosy dęba staneły,  taki wielki był.
arend
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: na razie warszawa(no dobra podwarszawa)

co masz w dupie tego ci nikt nie wyłupie

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 19-09-2008, 16:03:32 »

Wasz Mość niech poprawi gdym się mylę, czoła chylę tym co mądrzejsi w tym adrenalinowym rycie  Spoko
Podawanie czegokolwiek bezpośrednio przez powłoki serca najszybciej doprowadzi do tzw. tamponady czyli do wypełnienia osiedrzia krwią i wysłania osobnika na tamten świat.
adrenalinę bezpośrednia do serca można podać przez wkłucie centralne (czyli cewnik założony przez ściany dużych naczyń)
poza tym adrenalinę podaje się z dojścia dożylnego a nawet w przypadkach uczuleń podskórnie

a jak za bardzo potne sie przy goleniu to nawet czasami twarz sobie przetrę roztworem adrenaliny bo genialnie tamuje krwawienia Duży uśmiech

acz ogólnie i tak wszystko przez serducho przejdzie Duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: 19-09-2008, 16:06:19 wysłane przez arend » Zapisane

TITTO
Opinii: (7)
Ekspert

Miejsce pobytu: wolne miasto

Näen sinut !!

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 26-09-2008, 23:41:05 »

Generalnie jestem przeciwnikiem siania defetyzmu i powiem - żmija żeby ukąsiła musi być naprawdę sprowokowana tzn. nadepnięta(innego sposobu nie widzę a często gęsto żmije widuję) a poza tym widział który zęby jadowe żmii ?Ja tak i powiem - dżinsów czy grubej skarpety toto nie przebije- pierwsze primo za krótkie, drugie primo ultimo za cienkie. Ilu ludzi znacie których ukąsiła żmija ?? Ja mam parę latek i nie znam żadnego a szwendam się po dziurach różnych. Ktoś ma lot albo potrzebę kupowania adrenaliny - nie widzę bólu. Ale proszę - nie opowiadajcie kocopołów o żmijach i konieczności użycia adrenaliny.
Jan
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Lublin

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 27-09-2008, 22:22:05 »

Generalnie jestem przeciwnikiem siania defetyzmu i powiem - żmija żeby ukąsiła musi być naprawdę sprowokowana tzn. nadepnięta(innego sposobu nie widzę a często gęsto żmije widuję) a poza tym widział który zęby jadowe żmii ?Ja tak i powiem - dżinsów czy grubej skarpety toto nie przebije- pierwsze primo za krótkie, drugie primo ultimo za cienkie. Ilu ludzi znacie których ukąsiła żmija ?? Ja mam parę latek i nie znam żadnego a szwendam się po dziurach różnych. Ktoś ma lot albo potrzebę kupowania adrenaliny - nie widzę bólu. Ale proszę - nie opowiadajcie kocopołów o żmijach i konieczności użycia adrenaliny.
Bo wypadek ma taką dziwną właściwość, że nie ma go, dopóki się nie zdarzy... Poza tym nie mówimy tutaj tylko o żmijach, ale i wszystkich innych gryząco-kąsających stworzonkach.

nic nie przeraża
weterynarza
SAPEX
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 28-09-2008, 16:41:28 »

TiTTO .sytuacja ugryzienia nie musi tyczyć się osobiście Twojej osoby. Mamy dzieci, znajomych, którzy mają dzieci, itd .Dzieciaki biorą byle co do rączek , bo z natury są ciekawe, Osoby w podeszłym wieku, też są w grupie ryzyka , tak samo jak te , co mają problemy z serduchem, (zawał, arytmia itp). Tamtego lata , dzieciaki wybrały się w góry. Jak to zwykle , rozłożyły się na trawie i pech. Zmija zawinęła sie na plecaku jednego z dzieci,  jak go założył  to było ciach w szyję. Dobrze , że wszystko było przed schroniskiem, to i pomoc była w porę, bo jeep był na miejscu i odrazu zjazd do szpitala.
Parę dni po całej sytuacji , zwróciłem uwagę paru starszym osobom, żeby uważali na żmije, Odpoczywali na trawie a ich plecaki były porozwalane gdzie popadło.Oczywiście,  ich reakcja to; śmiech, niedowierzanie i zdziwienie Co?.
 Przystanąłem , tak żeby mnie nie widzieli. Jak już zbierali się do drogi , to powiem Tobie TITTO, że szczegółowo przetrzepali cały swój majdan
Jakąś taką satysfakcje poczułem , siejąc defetyzm w terenie Duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: 28-09-2008, 17:36:12 wysłane przez sapek1 » Zapisane
Strony: 1 2 3 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: