|
« Odpowiedz #180 : 25-06-2010, 15:14:03 » |
|
hmmm może w tym jest rzecz podgrzewam denaturatem z tesco - może jest jakiś kiepski. Normalnie lałem pełną podstawkę i jak się wypaliło to podpalałem teraz nalałem 1,5 raza i było lepiej - 1 litr w 8 min - z tym że dopiero przez 2 ostatnie dałem ful power. Czyli zbiornik ma być gorący a przed rozpoczęciem palenia? Spróbuje jeszcze raz wieczorem. Aha przy maksymalnym ogniu jak zdjąłem menażkę to płomienie miały żółte końce. Jak stała na palniku to miały kolor od niebieskiego przy gaźniku po fioletowy na końcach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #181 : 25-06-2010, 16:29:38 » |
|
Z tego co wiem to ten zółty płomuk na końcach o ile ni jest b.duży to norma 
|
|
|
|
|
|
miej wyjebane a będzie ci dane !
|
|
|
 |
« Odpowiedz #182 : 25-06-2010, 17:11:14 » |
|
dzięki wielkie testowałem raz jeszcze - tym razem porządnie odkręciłem już na początku palenia i po ponad 6 min woda się gotowała  więc jest nieźle i będzie jeszcze nieźlej  raz jeszcze dziękuję za szybką odpowiedź
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #183 : 26-06-2010, 12:18:44 » |
|
Witajcie wczoraj na wycieczce uruchamiając prymuska, zauważyłem że nie szumi stale tylko przerywa dosyć równomiernie, a jego praca przypomina uruchomiony traktor na wysokich obrotach, czy może to być oznaka paliwa niskiej jakości. Zauważyłem też zielony płomień, ale przecież kielich prymusa nie ma zawartości baru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #184 : 26-06-2010, 13:16:53 » |
|
Wszystko z nim ok... Tylko bardziej rozgrzej zbiornik... Czym palisz? Rozumiem, że berżniewka nówka? jeśli tak to taki płomień jest normalny..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #185 : 26-06-2010, 15:33:16 » |
|
Zbiornik był mocno rozgrzany. To jest benzyna ekstrakcyjna, zawszę taką palę. Kostka używana wypaliła już troszkę, ale zawsze płomień był stały a nie taki przerywany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #186 : 26-06-2010, 15:43:09 » |
|
A ydsza nie przypchana?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #187 : 26-06-2010, 15:52:25 » |
|
Dysza jest czysta czyściłem ją przy okazji wymiany iglicy regulacyjnej na nową
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #188 : 26-06-2010, 15:56:17 » |
|
ale jesteś pewien ze to benzyna ekstrakcyjna ? Czasem sprzedają "Rozcieńczalnik ekstrakcyjny", który zazwyczaj benzyną nie jest, choć nieraz trafiałem na Benzynę ekstrakcyjną pod tą etykietą. Ja poznaję ją po specyficznym zapachu. Należy jednak zachować ostrożność stosując "Rozcieńczalnik ekstrakcyjny" i w razie wątpliwości jednak kupowac paliwo z etykietą "benzyna ekstrakcyjna"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #189 : 26-06-2010, 16:03:55 » |
|
Tak po zapachu to benzyna ekstrakcyjna też raz trafiłem na rozcieńczalnik ekstrakcyjny, zazwyczaj benzyna jest w opakowaniach nie rozcieńczalnik tylko rozpuszczalnik zazwyczaj tak u mnie jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #190 : 26-06-2010, 18:08:33 » |
|
u mnie kilka razy trafiłem w butelkach z "rozcieńczalnikiem", ale to było już kilka lat temu. Ostatnio juz dawno nie miałem takiej miłej niespodzianki. Zresztą na moje gotowanie to spalam ok 1-2 L rocznie, więc te 7 PLN za 0,5 L mogę jeszcze wydać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #191 : 26-06-2010, 19:01:45 » |
|
S to jest pierwsze odpalenie po wymianie iglicy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #192 : 26-06-2010, 19:16:38 » |
|
Chodzi o to że kilka razy gotowała wodę a teraz zaczęła świrować ale i tak wodę zagotowałem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #193 : 12-07-2010, 11:03:13 » |
|
Witam. Jestem posiadaczem Prymusa zakupionego na allegro. Kuchenka sprawna, ale nie posiada uszczelki pod głowicą. Oryginalnej nie było. Sprzedawca dołożył gumową, która testu nie zdała (przytknięta do rozgrzanego palnika zaczęła dymić i zapaliła się). Zdecydowałem, że jej nie włożę. I tu natrafiłem na problem, w rozwiązaniu którego mam nadzieję pomożecie  Chodzi o dopasowanie nowej uszczelki. Czego szukać i z jakiego materiału? Ten temat przeczytałem cały i nic mi się nie nasunęło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #194 : 12-07-2010, 12:01:16 » |
|
Temperaturę ta uszczelka pewnie by wytrzymała - że tak powiem - sam jej pomogłeś . Trzeba było spróbować zwyczajnie zamiast ją niszczyć extremalnym testem . O uszczelkach przewija sie co chwilę w tym temacie - ja dorabiałem ze zwykłej gumy tylko ładnie dopasowałem osobiście na papierze ściernym a guma była gumą najzwyklejszą w świecie .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|