|
« Odpowiedz #120 : 02-11-2009, 14:57:01 » |
|
Powim ci tak maszynka zapewne jest sprawna (bo ją trudno zepsuć)  Ja z owego miasta nie jestem ale jak ci zależy to możesz ją podesłać 
|
|
|
|
|
|
miej wyjebane a będzie ci dane !
|
|
|
 |
« Odpowiedz #121 : 02-11-2009, 20:27:23 » |
|
A słyszałeś ile warzy ? Nie mniej niż polski odpowiednik którego reckę znajdziesz całkiem niedaleko .
A skąd masz takie info ? Spiesze zatem z informacją, że kostka wcale nie wazy mniej niż Juwel. Obie kuchenki mają wagę w okolicach 650 g.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #123 : 02-11-2009, 23:40:42 » |
|
Nowa kuchenka ważyła 752g No a Juwel waży 640g wiec jest lżejszy od standardowej kostki. A AXE sieje propagandę jakoby Juwel był cięższy od kostki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #124 : 04-11-2009, 14:06:24 » |
|
Miałem obie wywaliłem obie kostka i juwel tak samo się rozpala, podobny czas na zagotowanie wody podobny czas użytkowania na jednym zbiorniku. Juwel trochę lepsza ochrona przed wiatrem kostka stabilniejsza. W obu regulacja wielkości płomienia jest iluzoryczna tzn albo na max albo wcale - spróbujcie ugotować ziemniaki na obiad to zrozumiecie o co chodzi W czasach gdy nie było nic innego powszechnie dostępnego to było dobre rozwiązanie chociaż z kostki pare razy uciekło mi paliwo z juwela nie ale używałem go krócej. Ani jedna ani druga nigdy mi nie wybuchła i nie odmówiła posłuszeństwa, trzeba było tylko pilnować dociśnięcia uszczelki pod pokrętłem regulatora. Potem pojawiły sie szmiele, od razu zyskały moją sympatię bo i zbiornik dużo większy i płomień z regulacją, zużyłem trzy i też poszły na złom. Potem zachwycił mnie gaz w konserwach malutkie leciutkie zawsze działa można od ręki odpalić w namiocie bez obawy że coś spłonie. Nawet z określeniem ile gazu mi jeszcze zostało nie ma problemu (jak będziecie chcieli to napiszę jak) Potem pojawiły się stalowe termosy i na jednodniowe wypady litrowy termos to dzisiaj podstawa. Gazu używam do dzisiaj ale w naszych oplskich butlach o pojemności 0,75 i 1 kg na wyjazdy wędkarskie i 2 oraz 3 kg na wakacje stacjonarne. Przy ostatnich grupowych spływach sprawdziły się też czajniki elektryczne.
reasumując przy jednodniowych wycieczkach jesli tylko picie to termos (zważcie ile waży kostka + litr wody + butelka do jej transportu + kubek do jej ugotowania i zważcie pełen termos.) picie plus jedzenie - kuchenka gazowa na kartusze albo trzy pręty i małe ognisko.
do trzech dni kuchenka gazowa na kartusze albo trzy pręty i ognisko
powyżej trzech dni tu trzeba już rozważać konkretny wyjazd i jego warunki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #125 : 04-11-2009, 15:28:34 » |
|
eee to ja nie wim jaką ty miałeś koche, że nie miałeś regulacji płomienia  U mnie jest płynna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #126 : 04-11-2009, 15:58:57 » |
|
Ugotuj ziemniaki na obiad to pogadamy o płynnej regulacji działającej przez chwilę o stygnięciu palnika o przechodzeniu w żółty kopcący płomień o gaśnięciu i innych dziwnych przypadkach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #127 : 04-11-2009, 17:13:52 » |
|
gotowałem ziemniaki, i nie tylko ziemniaki, bez większych problemów z regulacją... i co teraz?
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #128 : 04-11-2009, 19:17:52 » |
|
No ziemniaki to nic takiego, jajecznicy tez nie przypalam, jajka na bekonie  A mój prymusek jeszcze nigdy mi nie zioną żółtym ogniem  przed chwilą na dworze zagotowałem wode ze śniegu bez żadnego problemu z wychłodzeniem palnika  Pozdrawiam Tymek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #129 : 04-11-2009, 21:42:21 » |
|
dzisiaj używam gazu jak ktoś chce juwela to postawię na alledrogo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #130 : 04-11-2009, 21:46:32 » |
|
A za ile? ja jestem chętny  Dasz kolego gg to sie dogadamy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #131 : 04-11-2009, 22:01:11 » |
|
nie używam gg ani innych komunikatorów nie sprzedaję od ręki mogę wystawić na allegro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #132 : 24-11-2009, 20:20:46 » |
|
Takiego pytania chyba jeszcze nie było: Gdy znajdziemy nowego Prymuska, od nowości nie odpalanego, to należy powymieniać w nim uszczelki? Przez ten czas, guma chyba już zparciała/wykruszyła się. Czy ważne jest tylko czy paliwo nie wycieka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #133 : 28-11-2009, 19:04:04 » |
|
chyba nie  te uszczelki są zrobione z cholernie dobrych materiałów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #134 : 02-12-2009, 12:02:25 » |
|
Koledzy czy prymusek chodził by bez iglicy chodzi o samą igłę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|