trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 01:46:53 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 3 4 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Okulary przeciwsłoneczne dla okularnika.  (Przeczytany 12508 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
SWAT
Opinii: (0)
Ekspert

Miejsce pobytu: Pabianice

Mountain Warfare

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 20-08-2008, 21:57:03 »

piach, kurz i inne zło .... a ty sie stajesz ślepy jak Odmieniec Jaskiniowy

"Jeśli w jakimś człowieku zespolą się zdolności przywódcze z
nieprzeciętną inteligencją i charakterem, formuje się wtedy jednostka,
przed którą może nie być osiągnięć niemożliwych"
prosiak
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: podlasie -> Olsztyn -> Londyn

Nie jest tak źle, mogło być gorzej...

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 20-08-2008, 23:19:28 »

To też,
dlatego zawsze warto mieć normalne okulary przy sobie jak sie nosi soczewki .
Takie to życie okularników ...
A swoją drogą to mam podwóje okulary Arctica , tylko nie pamiętam  jaki model .
Idealne nie są ,
spadają z nosa - brak silikonowych nosków .
oprawki od korekcyjnych szkieł odbiły sie na szkłach przyciemnianych .

Zdjęcia z kilku moich wypraw ( strona całyczas w przebudowie):
http://picasaweb.google.com/grykomar

kilka filmów :
http://picasaweb.google.co.uk/grykomar2
kaszalot
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 21-08-2008, 08:42:58 »

Prosiak tu nie chodzi o to czy kontakty komuś pasują czy nie. Wyobraź sobie człowieka upieprzonego syfem, któremu nagle takie szkiełko wypłnie z oka, a dokoła zero "czystej wody i co wtedy zrobić?

Mam pytanie, mówicie o wyobrażeniach czy rzeczywistych przypadkach? W mojej historii noszenia okularów i szkieł kontaktowych (nie krótkiej) częściej udawało mi się stracić okulary niż zgubić szkło kontaktowe. Ja wiem ze w amerykańskich filmach wszystkim te szkła lecą jak szalone z oczu ale w rzeczywistości szkło, przynajmniej to elastyczne wypada niezwykle rzadko, raczej zdarzają się jego przesunięcia np pocierając powiekę. Co do higieny to jak pisałem wcześniej, są szkła które można teoretycznie nosić przez 30 dni ciągiem, okuliści tego nie zalecają jak nie ma konieczności, ale można. Przetestowałem że prze 4-5 dni nie ma z tym większych problemów (krople do oczu rano i wieczorem).
A jak już komuś się zdarzy że jednak mu to szkło wypadnie jakimś cudem, to nie przesadzajmy z tym dramatem, nawet jak nie ma wody to oblizać sobie można te dwa palce i wyjąc drugie szkło. Jakieś 25 sekund bez lusterka wystarczy. A potem założyć zapasowe okulary korekcyjne, jak ich nie masz znaczy że nie jesteś dobrze przygotowany.

A tak swoją drogą przypomniała mi się fajna akcja ze zgubieniem szkła kontaktowego, brazylijskiemu siatkarzowi Gibie zawodnik z drużyny przeciwnej wyjął szkło w trakcie bloku. Musi być dosyć zaskakujące jak ktoś ci muśnie gałkę oczną:D

kaszalot
arend
Opinii: (3)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: na razie warszawa(no dobra podwarszawa)

co masz w dupie tego ci nikt nie wyłupie

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 21-08-2008, 14:34:44 »

jeżeli masz znajomego optyka lub trochę smykałki do majsterkowania do Uvexów i-vo da się wkleić szkła korekcyjne
trzeba tylko zachować odpowiednie kąty ustawienia szkieł

wygląda to tak
http://images28.fotosik.pl/264/4542dc5e3851a0d2m.jpg
Okulary przeciwsłoneczne dla okularnika.

i da się wtedy zdejmować panele w celu czyszczenia lub wymiany
soczewki są wklejone w gumowe noski ramki okularów

gooral
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 06-03-2009, 00:15:34 »

Noszę okulary korekcyjne. Wada niewielka więc dotychczas wystarczały mi zwykłe okulary przeciwsłoneczne noszone zamiast korekcyjnych. Ale już za kółko bym tak nie siadł. No i właśnie okulary przeciwsłoneczne mi się rozpadły i zacząłem myśleć o takich które będą również korekcyjne. Dodam żeby uprzedzić ew. propozycje - soczewek nie noszę i nie zamierzam nosić.

http://www.rudyproject.pl/okulary/direct_in_frame/skalpel.php

mam takie w kpl z szklami co sie przyciemnieja od UV (fotochromy?) tanie nei bylo, ale daje rade pojezdzic na rowerze i fajno oczy chroni.
btw oakley robi czesc ze swojej kolekcji w wersji z soczewkami korekcyjnymi.
krizar
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Małopolska

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 06-03-2009, 07:09:51 »

U mnie najlepiej sprawdziły się zrobione na zamówienie u optyka sportowe okulary z korekcja mojej wady . ( -1,5)
Wybrałem sobie model sportowych i zrobili mi z tego dwie sztuki , jedne korekcyjne przyciemniane  z dobrym filtrem UV  i przeźroczyste do jazdy w nocy i pochmurne warunki .
Tanie to nie jest ( około 400zł sztuka ) , ale dobre rozwiązanie .
Sprawdza się świetnie na rowerze i pieszo , nie sprawdza się w paintball więc do  strzelania zakładam pod maskę kontakty jednodniowe .

Jednodniowe kontakty są dobre dla flejtuchów takich jak ja , nie widzę siebie jak dbam i myje w tych płynach te soczewki , takie jednorazówki zakładam i na koniec dnia lub po paintballu ściągam i do kosza.
W trudnych warunkach też odpadają bo wymagają bardzo czystych rąk przy zakładaniu i ściąganiu .

kill_bill
Opinii: (1)
Aktywny użytkownik

kto nie maszeruje ten ginie

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 06-03-2009, 07:26:43 »

Tak sie składa ze też nosze gogle i miałem nie lada problem z tym tematem, ale wpadłem na pewne rozwiązanie które polecam.
Zamówiłem w Hilmal Sport okulary lodowcowe Julbo (same oprawki) fajne, wygodne, miekkie noski, dośc duze pole widzenia, elastyczne końcówki za ucho,
mozliwe idealne dopasowanie. Do tego zamówiłem u optyka szkła korekcyjne z filtrami, przyciemniane.
Wiem ze są okulary przeciwsłoneczne które maja jakas tam korekte (+,-) tak jak jest w lornetkach lub innych sprzetach optycznych,
ale z moją wadą (astygmatyzm) (szkła cylindryczne) całkowicie sie to nie sprawdza.
Koszt to jakieś 400 pln, nie jest to mało ale jaka wygoda dla ślepego Spoko
past
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 06-03-2009, 08:20:36 »

Podziele sie moimi doświadczeniami.

Na "co dzień" zrobiłem sobie okulary przeciwsłoneczne w styly Ray Banów - to jedyne sensowne cenowo rozwiązanie.

A "w teren" jestem rekonstruktorem , wiec okularki i zwykłe i przeciwsłoneczne odpadają. Warunki na rekonstrukcji są różne , raczej w kierunku hard core. Rozwiązaniem są soczewki jednodniowe. Paczka 30 szt /komplet/ to około 120-150 zł. Mi wystarcza na około rok. Nigdy nie było problemów z kurzem itp (jazda na pace cieżarówki na letnim poligonie )
Higiena i używanie to jakiekolwiek lusterko i umyte palce. Hardcorowo " we własnej paszczy" jak jest kłopot z wodą.

Co do fajnych okularków "sportowych" maja jeden problem- kiedy robi sie cień itp mało w nich widać. Tak wiec trzeba zdjąć je , poszukaćpudełka z optycznymi i zmienić. T otroche trwa. Zwykłe sportowe przeciwsłoneczne po prostu wkładasz na głowe. / jak masz soczewki/ Jedyny minus soczewek to dla mnie jazda samochodem z klimą.
krizar
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Małopolska

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 06-03-2009, 08:46:57 »

. Hardcorowo " we własnej paszczy" jak jest kłopot z wodą.

Wiesz z tym hardcorowym zakładaniem/ściąganiem to zdecydowanie nie polecam , może się przyplątać coś bardzo niemiłego a w paszczy też żyje tego trochę  . Leczy się takie zakażenia długo i objawy są niemiłe bo oko bardzo unerwione jest .
Bardzo dobrze umyte ręce to podstawa przy soczewkach .
Dlatego nie zabieram soczewek na wypady dłuższe od 1 dnia jeśli  nie będzie warunków do pożądanego  mycia rąk .
Nie jestem czyścioszkiem , ale oczy to  poważna sprawa.
Zgadam się natomiast z tym że jednorazowe soczewki to świetny pomysł do wszystkich sportów gdzie nie da się używać okularów .

Leander
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Warszawa

Whatever, whenever, wherever...

Ignoruj
« Odpowiedz #24 : 06-03-2009, 08:52:43 »

Guardery C-3, i problem rozwiązany Uśmiech
W ciągu dnia czarne szybki, na noc żółte.

RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #25 : 06-03-2009, 08:59:54 »

ok. dostałem PM, że mam wyjaśnić o co chodi z tym tropikami i szkłąmi kontakotwymi.

Otóż:

Chodzi o gorsze warunki higieniczne (szkła sięaplikuje palcem najczęściej) i większe ryzyko zarażenia niektórymi pierwotniakami, jak Acanthamoeba na przykład. Tu jest link do arytkułu

http://www.medicalnewstoday.com/articles/126235.php
a to jest tylko jedno z doniesień. Poza tym traci się ochronę mechaniczną oka jaką dają okulary, wreszcie trzeba uwzględnić, że nie wszystkie szkła kontaktowe mają filtry UV (choć większość już chyba ma, pytanie o faktor)
gooral
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #26 : 06-03-2009, 12:43:51 »

U mnie najlepiej sprawdziły się zrobione na zamówienie u optyka sportowe okulary z korekcja mojej wady . ( -1,5)
Wybrałem sobie model sportowych i zrobili mi z tego dwie sztuki , jedne korekcyjne przyciemniane  z dobrym filtrem UV  i przeźroczyste do jazdy w nocy i pochmurne warunki .
Tanie to nie jest ( około 400zł sztuka ) , ale dobre rozwiązanie .

Jednodniowe kontakty są dobre dla flejtuchów takich jak ja , nie widzę siebie jak dbam i myje w tych płynach te soczewki , takie jednorazówki zakładam i na koniec dnia lub po paintballu ściągam i do kosza.

1 normalne okulary sportowe? czy takie "ala sportowe" (tak jak garnitur"sportowy"), albo z osobnymi szklami (to mz syf bo bedzie parowac i sie brudzic pomiedzy soczewkami) bo mnie moja opcja wyszla znacznie drozej i nie widzialem innej alternatywy (oakleye to osobny temat bo te nowe sa brzydkie jak noc do tego w pl mowia, ze w irlandii je robia i wyslac musza a w irlandii sprzedawcy generalnie mowiac sa doinformowani inaczej)
tradycyjne okulary sportowe odpadaly ze wzgledu na zla krzywizne soczewki do oprawek (juz do tych rudy projectow kumpel sie niezle napocil by weszly soczewki bo ponoc byl problem z ogiskowa rozstawem moich zrenic czy cos) i do tego wiekszosc jest nierozbieralna wiec nei ma jak bezpiecznie wyjac i wlozyc odpowiednich soczewek

2 co do kontaktow to przy mojej wadzie (-0,5 ; -0,75) sa cienkie jak kondom i mam problemy z ich zakladaniem i sciaganiem i ogolna "lokalizacja" (balbym sie ze ich zapomne sciagnac)

niemniej jednak bede sie musial przeprosic z zestawem soczewek bo sie wybieram do egipu i pod maske do nurkowania/okulary do jezdzenia quadem po pustyni zwyklych okularow nei zmieszcze...
kill_bill
Opinii: (1)
Aktywny użytkownik

kto nie maszeruje ten ginie

Ignoruj
« Odpowiedz #27 : 06-03-2009, 13:03:07 »

Głównym problemem we wstawieniu szkła jest własnia krzywizna oprawek, jak wspomniał gooral 
W wiekszości okularów sportowych oprawki sa za bardzo zaokrąglone co uniemozliwia ustawienie odpowiedniej osi okularów,
druga sprawa to rozbieralność - w sumie to nie jest mus że musza być rozkręcane, ale lepiej jest oczywiście osadzic w rozkręcanych.
W warunkach 'bojowych" zdecydowanie nie polecam soczewek, można faktycznie złapać jakiegoś syfa, znajomy u okulisty który powinien miec sterylne warunki złapał jakas bakterie i wzrok mu siadł w przeciągu kilku h, a wyleczyc to niezmiernie trudno.
Inna sprawa to, że nie wszyscy mogą nosić soczewki ze względu na wade jaką posiadają.
piorun23
Opinii: (7)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Krzywe near Suwałki City

Stalker

Ignoruj
« Odpowiedz #28 : 06-03-2009, 17:39:00 »

Na przykład taką wadę jak alergia na pyłki ujawniająca się tylko w obecności soczewek (ponoć wyjątkowo popularna sprawa).
Bez soczewek nic mnie nie rusza, choćby i cały wóz rośli - ale starczy że pół godziny pochodzę w soczewkach a ślepia mam czerwone jak szczuras-albinos  Złość I to oczywiście w okresie maj-lipiec, gdy soczewki najbardziej by się przydały  Niezdecydowany

Teraz chcę pokombinować i kupić Peltory Maxim Ballistic w zestawie z oprawką na szkła optyczne.
Okulary są modularne, przepuszczają w zależności od szybki od 98 do 20% światła, wycinają 100% UVA i B, zasłaniają z boków i mają atesty na wszystko - powinny być ok.

Myślałem też o Bobster'ach Spektrax'ach, ale cena skoczyła do 2stów więc na razie mi przeszło

...trzeba przeto cieszyć się światem takim, jakim jest, poszukiwać przyjemności, lecz nie angażować się w nic, nie interweniować, traktować wszystko sceptycznie bądź z przymrużeniem oka. Być widzem, a nie uczestnikiem zdarzeń....
gooral
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #29 : 06-03-2009, 21:46:04 »

niestety kiedys upadlem na moje rudy projecty (wstyd krzeslo mi z pod dupy wyskoczylo i podparlem sie na okularach lezacych na stole) lekko sie pokrzywily i soczewka wypadla.
zlozylem je do kupy i x miesiecy byl spokoj az zahaczylem je dzisiaj jak sie przebieralem i zaliczyly glebie z 1,8 na ziemie - gwint w oprawce odpowiedzialny za zaciskanie tejze na soczewce sie poszedl kochac. - pewnie jakos druciarsko naprawie a za 1-2 miechy wysle na gwarancji (nie moge sie pozbawic okularow narazie) ale ztcp mam je z 3 lata wiec pewnie i tak kupa. stad pytanie: znacie jakakolwiek firme robiace bombproof  okulary  inne nie oakley (takie gdzie mozna wsadzic szkla korekcyjne - rzadnych podwojnych soczewek) bo polecane przeze mnie rudy projecty mnie wlasnie rozczarowaly kilka godzin temu.
btw kolega mi wlasnie powiedzial, ze sa juz w sprzedazy soczewki sciemniajace sie od swiatla widzialnego nie uv (wkurzalo mnie to w obecnych, ze nie sciemnialy sie w aucie/domu bo szklo filtrowalo uv) ale ztcp okolo 700 za soczewke Mrugnięcie

EDIT: okulary naprawione potrzeba bylo dluzsza srubke bo obecna wchodzila okolo 0,7mm w gwint - nic dziwnego, ze przy szarpnieciu zerwalem gwint nowa trzyma jak nowa.
« Ostatnia zmiana: 09-03-2009, 19:54:14 wysłane przez gooral » Zapisane
Strony: Pierwsza 1 2 3 4 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: