Jak zbudować najprostszy zestaw survivalowy level 0
Tyle było już rozmów o tych zestawach survivalowych i różnych tutków że też postanowiłem pokazać coś ;-)
Jak zrobić najprostszy najbardziej extremealny zestaw survivalowy.
Zawsze mamy nóż. To podstawa każdego zestawu przetrwania
Wraz ze źródłem ognia mamy zestaw idealny na każdą pogodę i prawie w każdy teren
Ludzie noszą jak chcą te zestawy w kieszeniach, na sznurkach, łączą je i rozdzielają.
Teraz jestem na etapie posiadania dwóch kitów.
Rozbudowanego w kieszeni kurtki (już przedstawionego ) i takiego Level 1 –zawsze przy dupie..taki RWD na każda okazję (Ratuj Własną Dupę)
Pomyślałem że połaczenie krzesiwa a pochwa noża będzie bardzo dobrym rozwiązaniem.
Jednak jak to zrobić jak nie mamy do dyspozycji dedykowanej ku temu pochwy od noża?
Myślałem myślałem i wymyśliłem jak zrobić uniwersalny dżabers to trzymania krzesiwa przy każdej pochwie kydexowej.
Wystarczy aby takowa pochwa posiadała otwór ( a najlepiej aby była to pochwa kydexowa)
Jak robimy taki zestaw ?
Potrzebujemy –pochwę właściwą, krzesiwo właściwe , zapalniczkę, śrubokręt lub inne narzędzie do montażu (o tym za chwilę), znacznik np. kredka i materiał na dżabersa

Survival Kit Level 0
Materiałem może być cokolwiek mocniejszego od bawełny ;-)
Najlepiej nylonowa taśma nośna od starego plecaka, torby, oporządzenia czy kawałek nowej taśmy kupionej w pasmanterii..lub jak kto ma kawałek taśmy poliamidowej nośnej do szycia oporządzenia. Może to być także kilkakrotnie złożony i obszyty materiał. Jednak użycie taśmy powoduje że prace trwają 4,38 minuty.
1.sprawdzamy gdzie takie krzesiwo będzie funkcjonalnie zamocowane. Tak żeby się ładnie mieściło. Czyli miejsce gdzie nie będzie przeszkadzało a będzie funkcjonalnie umieszczone. Oczywiście na środku musi być jeden z otworów znajdujący się na obrzeżu pochwy. Jeśli takowego nie ma w miejscu odpowiednim zawsze możemy go wywiercić.
2.Docinamy odpowiedni kawałek taśmy tak aby pasował i obejmował całe krzesiwo. Ta taśma może mieć szerokość 25 mm lub większą. Na tutku widać o szerokości 40 mm. Ważne aby taśma nie obejmowała całego krzesiwa gdyż nie będzie jak go wtedy zabezpieczyć przed zgubieniem

Survival Kit Level 0

Survival Kit Level 0
3.zakańczamy końcówki taśmy zapalniczką możemy nagrzać końce i ścisnąć je szybko razem (byle nie palcem bo się oparzymy)
w ten sposób końcówki będą razem i będzie nam łatwiej przymierzyć wszystko
4.wsadzamy taśmę z zamontowanym krzesiwem w miejsce gdzie będzie zamontowane. Mierzymy odpowiednią odległość od pochwy tak aby łatwo można było wyciągać krzesiwo.
5.Zaznaczamy kredka biała miejsce na dziurkę

Survival Kit Level 0

Survival Kit Level 0
6.dziurę możemy zrobić rozgrzanym gwoździem lub starym śrubokrętem (najlepiej i najbezpieczniej zrobić to w kuchni nad palnikiem gazowym). Ewentualnie można zrobić to szydłem lub przebijakiem z toola (ja tak zrobiłem bo nie chciało mi się szukać gwoździa ) i opalić zapalniczką tak aby dziura się nie strzępiła.

Survival Kit Level 0
7.Mierzymy, sprawdzamy i jak pasuje to skręcamy śrubą. Ja w CS wykorzystałem istniejącą śrubę pod żabką. Nie trzeba kombinować i szukać. Możemy wykorzystać też śrubę od tekloka, czy zwykły nit szewski (ale wtedy robimy to na zawsze ;-))

Survival Kit Level 0

Survival Kit Level 0
jak chcemy aby zabezpieczyć krzesiwo przed zgubieniem to usuwamy starą linkę, montujemy w to miejsce dłuższą i na koniec montujemy stoper (może być od kurtki a jak nie to kupiony z pasmanterii)
ten patent działa tak że po wsadzeniu krzesiwa do taśmy zakładamy sznurek na końcówkę krzesiwa w zaciągamy stoperem. Teraz krzesiwa nie zgubimy i zawsze będziemy je mieli przy nożu tworząc w ten sposób podstawowy zestaw survivalowy linii 0.

Survival Kit Level 0

Survival Kit Level 0