|
« Odpowiedz #45 : 26-07-2008, 22:40:30 » |
|
pierwszy własny opracowałem w 1989 roku [...] kiedy w Polsce jeszcze nikt nie wiedział co to jest Survival.
Bez obrazy, ale pochlebiasz sobie. Wiesz, kiedyś pewien Europejczyk chełpił się, że wymyślił proch, jako pierwszy człowiek, jak twierdził. Jesteś pewien, że miał rację? Dziki, wyobraź sobie, że bierzesz kąpiel w strumyku, a od strony Twoich ciuchów nadchodzi Misia. No to pryskasz w drugą stronę. Z tym co miałeś na sobie... eee... jeśli jeszcze nie zmyłeś :-) Wniosek: survival kit trzeba nosić na sznureczku na szyi :-P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #46 : 26-07-2008, 23:14:50 » |
|
Dziki, wyobraź sobie, że bierzesz kąpiel w strumyku, a od strony Twoich ciuchów nadchodzi Misia. No to pryskasz w drugą stronę. Z tym co miałeś na sobie... eee... jeśli jeszcze nie zmyłeś :-) Wniosek: survival kit trzeba nosić na sznureczku na szyi :-P
Zbynek, próbujesz chyba być za sprytny  po 1 nie wiem jakiego rodzaju "turystkykę" uprawiasz ale w przypadku moich zainteresowań, jak mam coś twardego na szyi to zazwyczaj moja klatka piersiowa ładnie przyjmuje kształty tego "czegoś". Poza tym podczas np. spływu kajakowego i podtopienia takie rzeczy mogą zerwać sie z szyi co jest wielce prawdopodbne. Poza tym miś to nie uzbrojony oddział partyzancki tylko zwierz, który w końcu opuści miejsce pojenia- wiec jeśli mnie nie dogoni(co jest wielce prawdopodbne że dogoni jeśli zacząłbym uciekać jak głupek) a niedzwiedzie raczej nie atakują jeśli nie naruszy się ich strefy bezpieczeństwa w końcu sobie pójdzie. Nie jestem bezmózgim jeleniem tylko myślącą istotą, oddale się spokojnie poczekam aż miś zrobi swoje i wróce po to co moje....
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-07-2008, 23:18:11 wysłane przez Dziki »
|
|
CQB TACTICAL Gear and Equipment Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do walki... Sprzęt: Blackhawk, Maxpedition, Gerber, Inova, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Spyderco i wiele innych http://www.cqbtactical.pl/
|
|
|
 |
« Odpowiedz #47 : 27-07-2008, 12:08:45 » |
|
Zbynek, próbujesz chyba być za sprytny  po 1 nie wiem jakiego rodzaju "turystkykę" uprawiasz [...] Poza tym miś to nie uzbrojony oddział partyzancki tylko zwierz, który w końcu opuści miejsce pojenia [...] a niedzwiedzie raczej nie atakują jeśli nie naruszy się ich strefy bezpieczeństwa w końcu sobie pójdzie. [...] poczekam aż miś zrobi swoje i wróce po to co moje.... Słowo turystyka w moim przypadku bez cudzysłowia  Jak będziesz miał do czego wrócić. Futrzak może być głodny, zły i może zaopiekować się Twoimi rzeczami. Jak tu: http://3fx.pl/misiek/To nie moje zdjęcia. Jak pisał właściciel plecaka: "wykopał z niego czekoladę z orzechami i trochę innego żarełka, parę razy odchodził i wracał do plecaka, aż w końcu się najadł i sobie poszedł."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #48 : 27-07-2008, 12:19:30 » |
|
Nie nosze czekolady po kieszeniach spodni, więc myśle że spodnie napewno by ocalały  a tam zawsze mam Survival kit 
|
|
|
|
|
|
CQB TACTICAL Gear and Equipment Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do walki... Sprzęt: Blackhawk, Maxpedition, Gerber, Inova, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Spyderco i wiele innych http://www.cqbtactical.pl/
|
|
|
 |
« Odpowiedz #49 : 28-07-2008, 15:48:23 » |
|
dziki ..kąp się w gaciach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #50 : 28-07-2008, 15:50:42 » |
|
Ja rozwarzałem cięzki przypadek Zbynka co bym zrobił gdybym sie rozebrał- generalnie też uważam że lepiej kąpać się w gaciach- także utwierdzasz mnie ze tak trzeba, a kto jak kto ale Ty wiesz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #51 : 12-02-2009, 13:46:38 » |
|
A jak to jest z kompasem w takich puszkach survivalowych. Czy taki kompas w środku puszki nie namagnesuje się od krzesiwa, noża, jakiegoś innego ostrza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #52 : 12-02-2009, 14:32:01 » |
|
Też mnie to zastanawia.Właśnie (20 minut temu) kupiłem pierdolnik z kompasem (taktyczny, bo w specshopie).Długo będzie pokazywał północ? Czy szybko przejdzie w tryb "szukaj aż znajdziesz"? W SS mam (z art.metalowych) pendrive, krzesiwo, osełkę, spartana(lite-czyli z bateriami) i maglite solitare
Jak znajdę czas to może się zdobędę na foty prostackiej całości :*
|
|
|
|
|
|
"Prawda to od wieków znana, nie masz pana na ułana"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #53 : 12-02-2009, 15:43:52 » |
|
[wycięto]..spartana(lite-czyli z bateriami) Victorinox? Jak to wyglada?
|
|
|
|
|
|
Podnieść wiarygodność swojego biznesu w internecie. Zainwestuj w certyfikat SSL.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #54 : 12-02-2009, 15:57:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
"A z tym pocałunkiem to będzemy musieli się jeszcze trochę wstrszymać" - powiedzial piękny książe złażac ze śpiącej królewny!
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi" -
|
|
|
 |
« Odpowiedz #55 : 17-02-2009, 20:13:00 » |
|
.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-03-2009, 17:25:57 wysłane przez Xavier7 »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #56 : 17-02-2009, 20:14:54 » |
|
A jak myślisz ,czy gdyby się rozmagnesowywał ,to wkładali by go tam ?
|
|
|
|
|
|
POZDRAWIAM. Jeśli nie mam czegoś przy sobie ,to znaczy ,że nie jest do niczego potrzebne. "Przecieki z samej góry mam, Chłopaki, idzie potop!"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #57 : 17-02-2009, 20:17:36 » |
|
.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-03-2009, 17:25:45 wysłane przez Xavier7 »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #58 : 17-02-2009, 20:37:44 » |
|
Teoretycznie to prędzej czy później wszystko się rozmagnesuje . Ale jeśli zadowoli Cie przykład ,to ostatnio znalazłem zapomniany kompas guzikowy w narzędziach od roweru . Leżał tam minimum kilka lat i wskazuje prawidłowo . (zestaw kilku kluczy ,wkrętaków i zapasowych śrubek ...sporo żelastwa )
|
|
|
|
|
|
POZDRAWIAM. Jeśli nie mam czegoś przy sobie ,to znaczy ,że nie jest do niczego potrzebne. "Przecieki z samej góry mam, Chłopaki, idzie potop!"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #59 : 17-02-2009, 20:57:29 » |
|
A może pytanie było zwyczajnie nie poważnie zadane ? Przypomnę : Cytat: michal13031986 12 Luty 2009, 13:46:38 A jak to jest z kompasem w takich puszkach survivalowych. Czy taki kompas w środku puszki nie namagnesuje się od krzesiwa, noża, jakiegoś innego ostrza Gdyby tak było - raczej były by powody do radości tylko . Natomiast magnesy (a raczej materiały z których są wykonane) z czasem mogą stracić taką właściwość prędzej niż pozyskać . Czynniki mogą być różne. Od temperatury dodatniej do ujemnej - zależnie od materiału z jakiego są wykonane . Pamiętać należy również o słabej lub żadnej podatności na utrwalenie namagnesowania - wymieniony pokretnie magnez tak samo jak i glin czy złoto , srebro ,ołów etc etc wogóle nie mają takich naturalnych zdolności zatem ich oddziaływanie jest żadne nieomal. Ech Pany
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|