trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 02:45:50 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 ... 6 7 8 9 10 11 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki pouch na apteczkę?  (Przeczytany 23856 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
McBren
Opinii: (0)
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #105 : 21-05-2010, 19:04:27 »

No akurat mi sie wydaje że minimalizowanie apteczki to troszkę zła droga.

Ta, bo każdy z nas jest ratownikiem medycznym i tylko po to targa apteczkę żeby zastępować pogotowie. Już czytałem zestawienia gdzie tylko noszy i defibrylatora brakowało do kompletu.
 Moja podstawowa apteczka jest wielkości dzienniczka uczniowskiego i znajduje się w w woreczku strunowym. Mam taką w każdym plecaku i torbie, nie muszę przekładać. Większą worze z rowerem.
 Apteczka ma służyć mi i bliskim, więc dlatego jest ograniczona. Gdybym prowadził drużyną harcerską, to może zadbał bym o taką wielkości chlebaka.
 Z duża apteczką jak z dużym zestawem survivalowym, po prostu nie nosimy.
Prowler
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Białystok

Ignoruj
« Odpowiedz #106 : 21-05-2010, 19:28:13 »

Nie każdy jest ratownikiem ale niektórzy maja dość sporo wiedzy z ratownictwa i maja nawet na to papiery Mrugnięcie  ja swoją apteczkę zabieram jedynie w teren ewentualnie jak gdzieś dalej jadę i mam w niej : i coś do odkażania, coś do odstraszania insektów, sól fizjologiczna do przemywania  coś na odciski i niewielkie rany (trochę tego mam Uśmiech ), coś na większe rany,  bandaże, talk do stup czy mały zestaw tabletek uważam to za  podstawę tego co trzeba zabrać w teren ,parę par rękawic gumowych ,  do tego nożyczki i marker   - spróbuj to włożyć do woreczka strunowego lub napisz co jest z tego nie potrzebne jak idziesz na dłuższe poszwendanie się . Fakt w pracy (czytaj w mieście) używam bardzo zredukowanego zestawu pierwszej pomocy - parę par rękawic gumowych i opatrunek osobisty i więcej mi nie trzeba po w pare chwil wezwę pogotowie albo jakąś inną pomoc. ale w les to ide po to by odpocząć i nie chce mi się po drodze do aptek zachodzić Mrugnięcie

Podobno grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą
McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #107 : 21-05-2010, 19:47:37 »

I dogadaliśmy się. Mikro apteczka zawsze ze sobą (czasem dokładam do "bagażu" apteczkę z GW), a w teren bardziej rozbudowana.
 U mnie ta bardziej rozbudowana, to dozbrojona apteczka samochodowa z Biedronki.

A jeśli ktoś ma uprawnienia i chce nieść codzienny wolontariat ratowniczy i zawsze nosić dużą apteczkę, to go podziwiam i uważam, że zasługuje na podziw i wdzięczność wszystkich.
Prowler
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #108 : 21-05-2010, 20:39:45 »

czasem już tak jest że jeden powie indygo a drugi ciemny błękitny i dopiero po zagłębieniu się w temat zorientują sie że o tym samym gadka Uśmiech

Dąb
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #109 : 21-05-2010, 21:12:26 »

Nie mam  soli fizjologicznej, środków do  odkażania ran,  folii nrc , nożyczek itp pierdół. Wystarczy mi plaster z opatrunkiem i bez, bandaż, kompresy, do tego kilka tabletek. Repelent trzymam w innym miejscu , środki do odkażania wody też. To wszystko według mnie jest tym co realnie może mi się przydać w czasie wędrówki. Jeżeli ktoś uważa inaczej i czuje się lepiej mając pół apteki, to dobrze nic mi do tego. 

Prowler
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #110 : 21-05-2010, 21:35:17 »

pół apteki a apteczka wyposażona troszkę więcej niż plaster i bandaż to chyba trochę coś innego Mrugnięcie. W przypadku apteczki uznaje zasadę ,że lepiej nie użyć niż żałować ,że się nie ma. W sumie moja apteczka jest teraz dla mnie wyposażona idealnie. Ani za dużo  (nie waży za wiele) ani za mało (jak coś się stanie raczej nie będę musiał improwizować) . Jedyne co ostatnio dodałem to plastry hydrożelowe (jak sie sprawdzą na odciski to zostaną jak nie to do widzenia Mrugnięcie )

Butu
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #111 : 21-05-2010, 22:42:31 »

Planuje zrobić też jeden mniejszy woreczek, który mógłbym mieć stale przy sobie i zawierałby tylko maseczkę do sztucznego oddychania i rękawiczki lateksowe.

Można kupić gotowe takie pierdolniki na to co potrzebujesz. Miałem już dwa samo robione, sprawdzały się ale je zgubiłem i pora na nowy.

Pozdrawiam
SWAT
Ekspert

Miejsce pobytu: Pabianice

Mountain Warfare

Ignoruj
« Odpowiedz #112 : 13-06-2010, 20:55:14 »

Dąb, takie gotowe "breloczki" możesz kupić w aptece lub czasem widywałem w sieci sklepów prasowych Inmedio.
Albo tu http://sklepratowniczy.pl/akcesoria/breloczek_ratowniczy_z_maseczka_i_rekawiczkami_hit

"Jeśli w jakimś człowieku zespolą się zdolności przywódcze z
nieprzeciętną inteligencją i charakterem, formuje się wtedy jednostka,
przed którą może nie być osiągnięć niemożliwych"
Koso
Ekspert

Miejsce pobytu: Toruń

Ignoruj
« Odpowiedz #113 : 24-07-2010, 19:21:33 »

Z tego względu że wszystkie moje dotychczasowe apteczki rozwaliłem potrzebuję porady Mrugnięcie Otóż potrzebuje apteczki zrywanej najlepiej w wz93 (ostatecznie olive) na szerokość 3-4 rzędów molla oraz wielkością zbliżoną do apteczki helikona. Na razie znalazłem dwie propozycje z PS tactical gear: http://www.pstacticalgear.sold.pl/index.php?act=viewProd&productId=6 i currachee : http://currahee.pl/product_info.php?products_id=322. Moje pytanie jest takie miał ktoś z tym styczność?? I czy opłaca się dołożyć te 50zł bo o jakości currachee słyszałem bardzo dużo dobrych opinii a PSa w ogóle nie znam Język Chyba że ma ktoś jakieś inne propozycje z chęcią wysłucham Mrugnięcie

"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
arnipunk
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Łódź

Główny maderfaker od zagłady

Ignoruj
« Odpowiedz #114 : 24-07-2010, 21:32:52 »

apteczka z Croma, wcześniej w tym wątku prezentowana

(\_/)This is bunny
(O.o)copy the bunny into your sig
( ><)help him achieve world domination
czoperadlo
Ekspert

Miejsce pobytu: Poznan

Ignoruj
« Odpowiedz #115 : 24-07-2010, 22:35:52 »

Wiecie no..
Ja kupiłem swoją apteke z wyposażeniem za calutkie 5zł na targu..
http://img638.imageshack.us/gal.php?g=tactical1.jpg
Dodałem jeszcze troszke sprzetu i jest ok (dużo więcej jak na zdjęciu..)
Pozdrawiam
Tymek

miej wyjebane a będzie ci dane !
Ksiądz6
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #116 : 24-10-2010, 22:25:05 »

<embed type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/fpEah9vZoi8" width="425px" height="350px" AllowScriptAccess="never" quality="high" wmode="transparent" /><noembed><a href="http://www.youtube.com/v/fpEah9vZoi8" target="_blank">http://www.youtube.com/v/fpEah9vZoi8</a>

Apteczka tylko ciut większa po pierwszych testach, będą zmiany na temat samego wnętrza, pod moje widzimisię. Sam system przyczepiania apteczki, dużo fajniejszy niż np. Croma, bo z tą apteczką biegam już od dawna.

Ostatnio widziałem udową apteczkę north america rescue, apteczka pod kątem wyposażenia (które normalnemu zjadaczowi chleba, raczej wszystko się nie przyda) i wykonania to Mercedes wśród apteczek jakie widziałem.
u99
Opinii: (9)
Ekspert

"jedynym łatwym dniem był dzień wczorajszy..."

Ignoruj
« Odpowiedz #117 : 29-10-2010, 20:24:28 »

MTG FastMed to poręczna i nieźle odszyta apteczka, do tego interesujący system montażu (IMO wygodniejszy niż na rzep lub napy). Warto jednak pamiętać, że jest jednak sporo mniejsza od CROMa TMED-14Z

http://img808.imageshack.us/img808/5059/pa293326640x480.jpg
Jaki pouch na apteczkę?

http://img513.imageshack.us/img513/2361/pa293335640x480.jpg
Jaki pouch na apteczkę?

http://img80.imageshack.us/img80/3265/pa293306640x480.jpg
Jaki pouch na apteczkę?

pozdrawiam u99
I like KKK
super
Kierownik forum
Opinii: (6)
*

Miejsce pobytu: Częstochowa

szczęśliwy tato

« Odpowiedz #118 : 30-10-2010, 01:05:09 »

A ja z dnia na dzień minimalizuje swoją aptekę.
Właśnie wróciłem z 50 kilometrowego marszu i moja aktualna apteczka mieści się z bocznej kieszeni gaci 5.11 ;-)

Szkolenia survivalowe i taktyczne www.survivaltech.pl

Szyję różne taktyczne rzeczy na zamówienie www.supertac.pl
Ksiądz6
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #119 : 30-10-2010, 08:53:19 »

. Warto jednak pamiętać, że jest jednak sporo mniejsza od CROMa TMED-14Z

Znajomi zażyczyli sobie większą, nie było problemów z odszyciem.
Fast medy w trakcie testów.
Strony: Pierwsza « 1 ... 6 7 8 9 10 11 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: