|
« Odpowiedz #105 : 21-05-2010, 19:04:27 » |
|
No akurat mi sie wydaje że minimalizowanie apteczki to troszkę zła droga. Ta, bo każdy z nas jest ratownikiem medycznym i tylko po to targa apteczkę żeby zastępować pogotowie. Już czytałem zestawienia gdzie tylko noszy i defibrylatora brakowało do kompletu. Moja podstawowa apteczka jest wielkości dzienniczka uczniowskiego i znajduje się w w woreczku strunowym. Mam taką w każdym plecaku i torbie, nie muszę przekładać. Większą worze z rowerem. Apteczka ma służyć mi i bliskim, więc dlatego jest ograniczona. Gdybym prowadził drużyną harcerską, to może zadbał bym o taką wielkości chlebaka. Z duża apteczką jak z dużym zestawem survivalowym, po prostu nie nosimy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #106 : 21-05-2010, 19:28:13 » |
|
Nie każdy jest ratownikiem ale niektórzy maja dość sporo wiedzy z ratownictwa i maja nawet na to papiery  ja swoją apteczkę zabieram jedynie w teren ewentualnie jak gdzieś dalej jadę i mam w niej : i coś do odkażania, coś do odstraszania insektów, sól fizjologiczna do przemywania coś na odciski i niewielkie rany (trochę tego mam  ), coś na większe rany, bandaże, talk do stup czy mały zestaw tabletek uważam to za podstawę tego co trzeba zabrać w teren ,parę par rękawic gumowych , do tego nożyczki i marker - spróbuj to włożyć do woreczka strunowego lub napisz co jest z tego nie potrzebne jak idziesz na dłuższe poszwendanie się . Fakt w pracy (czytaj w mieście) używam bardzo zredukowanego zestawu pierwszej pomocy - parę par rękawic gumowych i opatrunek osobisty i więcej mi nie trzeba po w pare chwil wezwę pogotowie albo jakąś inną pomoc. ale w les to ide po to by odpocząć i nie chce mi się po drodze do aptek zachodzić
|
|
|
|
|
|
Podobno grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą
|
|
|
 |
« Odpowiedz #107 : 21-05-2010, 19:47:37 » |
|
I dogadaliśmy się. Mikro apteczka zawsze ze sobą (czasem dokładam do "bagażu" apteczkę z GW), a w teren bardziej rozbudowana. U mnie ta bardziej rozbudowana, to dozbrojona apteczka samochodowa z Biedronki.
A jeśli ktoś ma uprawnienia i chce nieść codzienny wolontariat ratowniczy i zawsze nosić dużą apteczkę, to go podziwiam i uważam, że zasługuje na podziw i wdzięczność wszystkich.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #108 : 21-05-2010, 20:39:45 » |
|
czasem już tak jest że jeden powie indygo a drugi ciemny błękitny i dopiero po zagłębieniu się w temat zorientują sie że o tym samym gadka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #109 : 21-05-2010, 21:12:26 » |
|
Nie mam soli fizjologicznej, środków do odkażania ran, folii nrc , nożyczek itp pierdół. Wystarczy mi plaster z opatrunkiem i bez, bandaż, kompresy, do tego kilka tabletek. Repelent trzymam w innym miejscu , środki do odkażania wody też. To wszystko według mnie jest tym co realnie może mi się przydać w czasie wędrówki. Jeżeli ktoś uważa inaczej i czuje się lepiej mając pół apteki, to dobrze nic mi do tego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #110 : 21-05-2010, 21:35:17 » |
|
pół apteki a apteczka wyposażona troszkę więcej niż plaster i bandaż to chyba trochę coś innego  . W przypadku apteczki uznaje zasadę ,że lepiej nie użyć niż żałować ,że się nie ma. W sumie moja apteczka jest teraz dla mnie wyposażona idealnie. Ani za dużo (nie waży za wiele) ani za mało (jak coś się stanie raczej nie będę musiał improwizować) . Jedyne co ostatnio dodałem to plastry hydrożelowe (jak sie sprawdzą na odciski to zostaną jak nie to do widzenia  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #111 : 21-05-2010, 22:42:31 » |
|
Planuje zrobić też jeden mniejszy woreczek, który mógłbym mieć stale przy sobie i zawierałby tylko maseczkę do sztucznego oddychania i rękawiczki lateksowe.
Można kupić gotowe takie pierdolniki na to co potrzebujesz. Miałem już dwa samo robione, sprawdzały się ale je zgubiłem i pora na nowy. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #112 : 13-06-2010, 20:55:14 » |
|
Dąb, takie gotowe "breloczki" możesz kupić w aptece lub czasem widywałem w sieci sklepów prasowych Inmedio. Albo tu http://sklepratowniczy.pl/akcesoria/breloczek_ratowniczy_z_maseczka_i_rekawiczkami_hit
|
|
|
|
|
|
"Jeśli w jakimś człowieku zespolą się zdolności przywódcze z nieprzeciętną inteligencją i charakterem, formuje się wtedy jednostka, przed którą może nie być osiągnięć niemożliwych"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #113 : 24-07-2010, 19:21:33 » |
|
Z tego względu że wszystkie moje dotychczasowe apteczki rozwaliłem potrzebuję porady  Otóż potrzebuje apteczki zrywanej najlepiej w wz93 (ostatecznie olive) na szerokość 3-4 rzędów molla oraz wielkością zbliżoną do apteczki helikona. Na razie znalazłem dwie propozycje z PS tactical gear: http://www.pstacticalgear.sold.pl/index.php?act=viewProd&productId=6 i currachee : http://currahee.pl/product_info.php?products_id=322. Moje pytanie jest takie miał ktoś z tym styczność?? I czy opłaca się dołożyć te 50zł bo o jakości currachee słyszałem bardzo dużo dobrych opinii a PSa w ogóle nie znam  Chyba że ma ktoś jakieś inne propozycje z chęcią wysłucham
|
|
|
|
|
|
"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #114 : 24-07-2010, 21:32:52 » |
|
apteczka z Croma, wcześniej w tym wątku prezentowana
|
|
|
|
|
|
(\_/)This is bunny (O.o)copy the bunny into your sig ( ><)help him achieve world domination
|
|
|
 |
« Odpowiedz #115 : 24-07-2010, 22:35:52 » |
|
Wiecie no.. Ja kupiłem swoją apteke z wyposażeniem za calutkie 5zł na targu.. http://img638.imageshack.us/gal.php?g=tactical1.jpgDodałem jeszcze troszke sprzetu i jest ok (dużo więcej jak na zdjęciu..) Pozdrawiam Tymek
|
|
|
|
|
|
miej wyjebane a będzie ci dane !
|
|
|
 |
« Odpowiedz #116 : 24-10-2010, 22:25:05 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #117 : 29-10-2010, 20:24:28 » |
|
MTG FastMed to poręczna i nieźle odszyta apteczka, do tego interesujący system montażu (IMO wygodniejszy niż na rzep lub napy). Warto jednak pamiętać, że jest jednak sporo mniejsza od CROMa TMED-14Z  Jaki pouch na apteczkę?  Jaki pouch na apteczkę?  Jaki pouch na apteczkę?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam u99 ************************************* I like  KKK
|
|
|
 |
« Odpowiedz #118 : 30-10-2010, 01:05:09 » |
|
A ja z dnia na dzień minimalizuje swoją aptekę. Właśnie wróciłem z 50 kilometrowego marszu i moja aktualna apteczka mieści się z bocznej kieszeni gaci 5.11 ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #119 : 30-10-2010, 08:53:19 » |
|
. Warto jednak pamiętać, że jest jednak sporo mniejsza od CROMa TMED-14Z
Znajomi zażyczyli sobie większą, nie było problemów z odszyciem. Fast medy w trakcie testów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|