trwa ładowanie paska...
05-02-2012, 10:59:37 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nadmanganian potasu  (Przeczytany 23500 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
petelicki
Opinii: (7)
Ekspert

Miejsce pobytu: Poznań

Ignoruj
« : 21-04-2008, 21:32:53 »

No właśnie, o KMnO4 przy uzdatnianiu wody mi chodzi. Jako że jest tani i łatwo dostępny (w każdej aptece) to chciałbym się dowiedzieć jak to jest z odkażaniem wody za jego pomocą. Na  ile to jest skuteczne, a także jaką ilość (powiedzmy na litr) trzeba wsypać żeby zadziałało i zarazem woda nadawała się do picia.

Jeśli za bardzo nie będzie przeszkadzało umieszczenie tego tematu w tym dziale, to prosiłbym jeszcze inne informacje o wykorzystaniu tej subst. np przy oczyszczaniu ran (ile użyć; zasypać czy przemyć roztworem).  Też coś słyszalem o mieszaninie z cukrem do rozpalania ognia (ale i tak każdy z nas ma conajmniej trzy różne krzesiwka wiec to już mniej ważne :-) )
Stihl
Opinii: (1)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Płock

Open Your Mind

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 21-04-2008, 22:12:51 »

słuchaj są 4 rodzaje rzeczy które dzięki KMnO4 możemy otrzymać

1. Roztwór lekki (mała ilość Nadmanganianu) służy do uzdatniania wody wystarczy troszkę
2. Roztwór Cięższy (większa ilośćKMnO4) KMnO4 tym razem posługuje jako roztwór do ran. Lekko różowy podchodzący pod fioletowawy.
3. Mocno fioletowy kolor to roztwór służąćy jako środek grzybobójczy. charakteryzuje się fioletem a nawet purpurą
4. Mieszanka z cukrem się fajnie pali Uśmiech wystarczy dodać cukru i na zasadzie tarcia wymieszać z KMNO4 np. patykiem
5. Spotkalem sie tez z zagadnieniem sygnalizujacym ze wzgledu na kolor

ps sry ale mam czcionke niemiecka   Z politowaniem

edit
tak na dokladke http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=24182
« Ostatnia zmiana: 21-04-2008, 22:17:04 wysłane przez Stihl » Zapisane

Drużynowy 107 PDH "Subiaco" im. ks. Józefa Poniatowskiego

HO Rafał Pilarczyk
Dąb
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 22-04-2008, 09:06:07 »

Ja stosowałem tak
Lekko różowy do odkażania wody rozpuścić i odczekać 30 minut, do sterylizacji intensywnie różowy, do leczenia grzybicy nie stosowałem jednak Wisemam podaje, że kolor musi być czerwony. Ponieważ nie jest mi potrzebny, do rozpalania stosuje w takiej postaci: 
http://mcten.pl/product_info.php?cPath=95&products_id=1936
Latwiej się rozpuszcza i precyzyjniej można dawkować.
Jeżeli byś chciał bawić się w ucieranie z cukrem żeby się zapaliło nigdy nie rób tego metalem (może wybuchnąć), zamiast cukru można dodać gliceryny wtedy nie ucierać tylko poczekać chwile.

Robin(L)
Opinii: (5)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Poznań-Wola

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 24-09-2009, 00:29:00 »

Podbijam bo dostałem buteleczkę nadmanganianu i nie jestem pewien na ile wody trzeba dać jedną tabletkę a nie widziałem powyżej jednoznacznej odpowiedzi.

"Prawda to od wieków znana, nie masz pana na ułana"
zirkau
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 24-09-2009, 10:46:24 »

na wiadro ? Tu nie masz co odmierzać tabletkami. Bo raczej jednostkowo nie bedzie wiekszej ilości wody tak przygotowywał. Bierzesz tabletkę nóż, albo co ja często robię - uszkadzam jedną tabletkę w butelczce (np. łamię na pół). Zamykam i mocno wstrząsam. Wtedy spokojnie jeśli trzeba przygotować lekki r-r zdejmuję korek z butelki i TEN KOREK ustawiam nad szklanicą i delikatnie w niego pukam. te drobinki pylki co spadną, dobrze wymieszać i masz już doskonały lekko róóżowy r-r.  korek tą metodą zawsze jest ubrudzony nadmanganianem w formie pylistej.
elrond33
Opinii: (20)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Poznań

Deo gratias

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 24-09-2009, 11:55:10 »

Na opakowaniu wersji tabletkowej jest instrukcja dotycząca sporządzania roztworu do użytku zewnętrznego (przemywanie skóry) i wewnętrznego (płukanie jamy ustnej). Do skóry rozpuszcza się 1 tabletkę na 1 szklankę wody, do płukania ust 1 tabletkę na 2 szklanki wody.

Zirkau: czyli stosujesz proporcje: drobinki z korka na szklankę wody? Hmm... Trochę to mało precyzyjne, nie? A lepiej żeby było, bo KMnO4 jest dość żrący - w zbyt dużym stężeniu może spowodować m.in. perforację jelita. A z drugiej strony lepiej mieć pewność że woda została odkażona.

Może ktoś to doprecyzować?

Szczęście sprzyja przygotowanym.
zirkau
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 24-09-2009, 13:40:56 »

Zirkau: czyli stosujesz proporcje: drobinki z korka na szklankę wody? Hmm... Trochę to mało precyzyjne, nie? A lepiej żeby było, bo KMnO4 jest dość żrący - w zbyt dużym stężeniu może spowodować m.in. perforację jelita. A z drugiej strony lepiej mieć pewność że woda została odkażona.
Może ktoś to doprecyzować?

A po co Tobie w polu dokładna miarka ? Szklanka szklance też nie równa. Roztwór ma być lekko różowy. Do przemywania skóry- ma już bardzo wyraźny kolor.
A jak masz filtr węglowy .... fitlr węglowy likwiduje zanieczyszczenia chemiczne w tym usuwa również nadmanganian. Włóknina pochałania część pierwotnikaków, bakterii....ale nie wszystko. Nadmanganian niszczy pierwotniaki, częśc bakterii. Taką lekko różową wodę, przepuszczasz przez węgiel aktywny i już nawet jeśli coś pozostalo z nadmanganiu to dużo mniej.
KMnO4 jest silnym utleniaczem - tak jak chlor czy ozon ale znacznie bezpieczniejszym do transportu.

jak nie nosisz węgla, to w polu tylko optycznie sprawdzisz jakie jest zabarwienie - będzie słabsze, musi trochę dłużej postać.
KMnO4 dużo nie kosztuje. Rozbij i rozpuść sobie w domu 1 tabletkę w szklance wody - zobacz jaki ma kolor, dolej następnie drugą szklankę wody zobacz jaki ma kolor, no i zobacz ile szklanek potrzebujesz dolać czystej wody aby woda była lekko różowa - tj. ledwo widoczne zabarwienie. 1/8 -1/10 tabletki na szklankę łącznie ? czasami mniej.
krisek34
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 08-04-2010, 13:30:38 »

Ja używam tyle nadmanganianu potasu żeby kolor był ledwo widoczny(lekko różowy).

survival jest nauką życia zgodnie z naturą, wyzwoleniem od codziennego życia...
F.T.N
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Mazury

Arek

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 12-04-2010, 19:11:40 »

,,4. Mieszanka z cukrem się fajnie pali Uśmiech wystarczy dodać cukru i na zasadzie tarcia wymieszać z KMNO4 np. patykiem''

W szkole przetrwania Misiek zmieszał nadmanganian z płynem do chłodnic i się zapaliło !!

F-fan             
T-tanich   
N-noży                           INFIDEL STRONG
arend
Opinii: (3)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: na razie warszawa(no dobra podwarszawa)

co masz w dupie tego ci nikt nie wyłupie

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 13-04-2010, 13:16:44 »

Wolę mieszać z pyłem aluminiowym
tylko ciężko już mi znaleść frajera do podpalania Duży uśmiech

a do odkarzania wody używam roztworu powstałego z rozpuszczenia 1g torebki w litrze wody i dodaję 5 kropel tego roztworu na kolejny litr (kolorku jezt rzeczywiście ledwo widocznego)

Gotherd
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 13-04-2010, 16:38:33 »

Co do mieszania z pyłem alumiowym - nie radzę. Cholernie niestabilne jak na amatorską mieszankę i lubi robić samozapłony Język. Jak już FB to chloran potasu + glin Uśmiech.
Jak dla mnie do odkażania to tak z 1-2 kryształki na litr - jak kolor jest już różowy to IMO za dużo Uśmiech.

Mój nick to tylko pseudonim artystyczny Uśmiech. Szerzej znany jestem jako Łoś - ale ten nick jest już zajęty Uśmiech
Snip
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 07-06-2010, 19:16:12 »

Przed rozpuszczeniem w wodzie, rozgniatacie go na proszek ?
Prowler
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Białystok

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 07-06-2010, 19:34:35 »

nie

Podobno grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą
Beer
Opinii: (3)
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 09-06-2010, 01:40:51 »

Lekko oftopicznie.

Zaprzyjaźniona "piguła" powiedziała mi, że nadmanganian może służyć do narkotyzowania się. Czy ktoś ma doswiadczenie w tym temacie, np przedawkowanie przy odkażaniu wody?
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #14 : 09-06-2010, 09:07:03 »

Jakoś trudno w to uwierzyć prawdę mówiąc, gdyby tak było to KMNO4 byłby w powszechnym użyciu przez ćpunów i innych eksperymentatorów, podobnie jak pewne leki na kaszel. Jednakowoż głowy nie dam Mrugnięcie

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: