trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 02:03:48 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 3 4 ... 13 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nalgene - do czego używacie  (Przeczytany 19427 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Wuki
Opinii: (0)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 27-03-2008, 07:27:52 »

No można. Tylko po co?
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #16 : 27-03-2008, 14:23:03 »

żeby nie popychac owieczek Duży uśmiech

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
prosiak
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: podlasie -> Olsztyn -> Londyn

Nie jest tak źle, mogło być gorzej...

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 27-03-2008, 23:23:40 »

Wracając do tych izotoników - to napoje które maja za zadanie zapewnić staly poziom elektrolitów w organiźmie podczas dużego wysiłku i związanej  z nim utraty wody. Chodzi tu bardziej o mikro , i makroelementy .
Dostarczenie energii to już raczej inne napoje - energetyzujące ( red bull itp...) maja one w składzie substancje pobudzające  - tauryna i kofeina, z dodatkiem szybkoprzyswajalnych cukrów ( glukoza ) ale i tak maja stosunkowo mniej kalorii niz zalózmy tabliczka czekolady.
także izotoniki można pić cały dzień ( tylko nie przesadzac i w odpowiednich ilościach łącznie z wodą ) a z napojami energetyzującymi to lepiej uważać i nie pić ich za czesto , lepiej zjesć czekolade itp , jeśli faktycznie czujesz że masz malo energii i mało jadleś.
To tak na szybko pisane i o każdym z tych zagadnien można jeszcze długo dyskutowac

Zdjęcia z kilku moich wypraw ( strona całyczas w przebudowie):
http://picasaweb.google.com/grykomar

kilka filmów :
http://picasaweb.google.co.uk/grykomar2
SAMAEL
Opinii: (2)
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 29-03-2008, 12:07:04 »

Amen. Napisałeś krótko i treściwie wszystko na temat izotoników. Spoko

"Człowiek nie może być twórcą i jednocześnie tworzywem..."
kapral
Opinii: (3)
Ekspert

Miejsce pobytu: Mt. Hermon

RTT CQB Man proud fan

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 29-03-2008, 15:54:42 »

Wracając do tych izotoników - to napoje które maja za zadanie zapewnić staly poziom elektrolitów w organiźmie podczas dużego wysiłku i związanej  z nim utraty wody. Chodzi tu bardziej o mikro , i makroelementy .
Dostarczenie energii to już raczej inne napoje - energetyzujące ( red bull itp...) maja one w składzie substancje pobudzające  - tauryna i kofeina, z dodatkiem szybkoprzyswajalnych cukrów ( glukoza ) ale i tak maja stosunkowo mniej kalorii niz zalózmy tabliczka czekolady.
także izotoniki można pić cały dzień ( tylko nie przesadzac i w odpowiednich ilościach łącznie z wodą ) a z napojami energetyzującymi to lepiej uważać i nie pić ich za czesto , lepiej zjesć czekolade itp , jeśli faktycznie czujesz że masz malo energii i mało jadleś.
To tak na szybko pisane i o każdym z tych zagadnien można jeszcze długo dyskutowac

Prosimy o więcej Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech

I got 99 problems but Under Armour ain't one
KnockeR
Opinii: (12)
Ekspert

When the Zombies come, I'll be ready!

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 29-03-2008, 16:23:57 »

http://allegro.pl/item333809986_nowosc_trec_isofaster_400g_prawdziwy_izotonik_.html
Ja myślę nad tym izotonikiem aby go w nalgene nosić... ale 400 gram na 5 litrów wody to jakiś taki mało wydajny chyba...

Zombie Zone - Survival w świecie postapokalipsy!
DOŁĄCZ DO ŁOWCÓW ZOMBIE
corvus
Ekspert

Miejsce pobytu: Warszawa/Pionki

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 29-03-2008, 16:52:46 »

nie jest zle. ale zastanow sie, czy na pewno potrzebujesz izotonika. tak, jak napisal Prosiak - napoje tego typu maja za zadanie szybkie uzupelnianie zapasow wody.
jesli Tobie chodzi o uzupelnianie zapasow cukrow to zastanow sie nad napojami typu carbo. jest to proszek o 100% (albo blisko tego) zawartosci weglowodanow o roznych wchlanialnosciach. dzieki temu otrzymujemy szybki zastrzyk energii zaraz po wypiciu (cukry proste), oraz zapas energetyczny jeszcze na jakis czas (zlozone). cena: okolo 20pln za kilogram, z ktorego mozna przyrzadzic okolo 3 litrow napoju (ale ja wole rzadszy niz zaleca producent, wiec mi wychodzi wiecej). tylko, ze porcja to okolo 200ml, pijac tego duzo mozna doprowadzic sie do hiperglikemii.

.
prosiak
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: podlasie -> Olsztyn -> Londyn

Nie jest tak źle, mogło być gorzej...

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 29-03-2008, 19:36:18 »

http://allegro.pl/item333809986_nowosc_trec_isofaster_400g_prawdziwy_izotonik_.html
Ja myślę nad tym izotonikiem aby go w nalgene nosić... ale 400 gram na 5 litrów wody to jakiś taki mało wydajny chyba...

Tak przypatrzylem sie co ma w skladzie ten izotonik , i prawde mówiąc nic nadzwyczajnego .
Te same składniki , a nawet wiecej mikroelementów znajdziesz w tabletkach musujących typu plusz, trzeba tylko porównac ich skład .
Wartość energetyczna takiego napoju tez nie jest duża , pół litra to jak wynika z opisu niecale 150 kcal - czyli starczy Ci na około 15 minut średnio ciężkiego biegu , przy wadze ok 70 kg, a na szybki spacer na jakies poł godziny.
Czyli musiałbys sie tego troche napić żeby starczyło ci na cały dzień energii  Mrugnięcie

Ed:
Jęsli jeszcze ktoś jest zainteresowany międzyinnymi izotonikami to znalazlem 2 pomoce do tematu :
http://www.sfd.pl/Napoje_izotoniczne:_fakty_i_mity-t321084.html
http://mtb.walbrzych.pl/picie-na-rowerze/2006/09/14/

na pewno jest jeszcze wiecej , ale akurat te mi wpadło w oko.
« Ostatnia zmiana: 29-03-2008, 19:42:54 wysłane przez prosiak » Zapisane

Zdjęcia z kilku moich wypraw ( strona całyczas w przebudowie):
http://picasaweb.google.com/grykomar

kilka filmów :
http://picasaweb.google.co.uk/grykomar2
KnockeR
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 01-04-2008, 00:00:50 »

A co polecasz takiego co można kupić w proszku i sobie z wodą mieszać... ostatnio pogoda dopisuje i ostro biegam na paintballu i taki izotoniczek byłby wskazany aby nie wiem jaki kupić :/

DOŁĄCZ DO ŁOWCÓW ZOMBIE
Sahar
Opinii: (11)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #24 : 01-04-2008, 09:07:29 »

Mieszaj wodę z sokiem, bardzo dobra rzecz.
Kiedyś stosowałem wodę z cytryną i miodem, ale to raczej na bardzo duży wysiłek.
Nie każdemu pasuje smak.
KONIEC OT

Przekonałem się by nabyć tą buteleczkę, do tego Versipack Jumbo i mamy piękny zestaw na wiosnę i lato. Spoko

super
Kierownik forum
Opinii: (6)
*

Miejsce pobytu: Częstochowa

szczęśliwy tato

« Odpowiedz #25 : 01-04-2008, 10:04:52 »

no właśnie ...koniec OT

Szkolenia survivalowe i taktyczne www.survivaltech.pl

Szyję różne taktyczne rzeczy na zamówienie www.supertac.pl
PA
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #26 : 01-04-2008, 11:05:05 »

Przyznaję się bez bicia, że swojej Nalgene używałem zarówno do przechowywania pitnej wody jak i do oddawania moczu (kiedy było zbyt zimno żeby wyjść z namiotu w nocy).

KnockeR
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #27 : 06-04-2008, 23:30:50 »

http://www.paragonsports.com/Paragon/images/large/5506-5202_black_cl.jpg
Nalgene - do czego używacie

A co o tym myślicie ? chyba można to wrzucić do plecaka i podpiąć wężyk jak do normalnego bukłaka... ale nie jestem pewien.

DOŁĄCZ DO ŁOWCÓW ZOMBIE
bulva
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #28 : 07-04-2008, 08:11:13 »

Tylko po co? Camelbak jest camelbak, a butelke masz jakby camel mial awarie - np wyciagnela sie rurka i wylała woda.
corvus
Ekspert

Miejsce pobytu: Warszawa/Pionki

Ignoruj
« Odpowiedz #29 : 09-04-2008, 21:01:31 »

musial bym oszalec, zeby nosic nalgene tylko na wypadek zepsucia sie camelbaka Duży uśmiech

.
Strony: Pierwsza 1 2 3 4 ... 13 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: