|
« Odpowiedz #15 : 27-03-2008, 07:27:52 » |
|
No można. Tylko po co?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #16 : 27-03-2008, 14:23:03 » |
|
żeby nie popychac owieczek 
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #17 : 27-03-2008, 23:23:40 » |
|
Wracając do tych izotoników - to napoje które maja za zadanie zapewnić staly poziom elektrolitów w organiźmie podczas dużego wysiłku i związanej z nim utraty wody. Chodzi tu bardziej o mikro , i makroelementy . Dostarczenie energii to już raczej inne napoje - energetyzujące ( red bull itp...) maja one w składzie substancje pobudzające - tauryna i kofeina, z dodatkiem szybkoprzyswajalnych cukrów ( glukoza ) ale i tak maja stosunkowo mniej kalorii niz zalózmy tabliczka czekolady. także izotoniki można pić cały dzień ( tylko nie przesadzac i w odpowiednich ilościach łącznie z wodą ) a z napojami energetyzującymi to lepiej uważać i nie pić ich za czesto , lepiej zjesć czekolade itp , jeśli faktycznie czujesz że masz malo energii i mało jadleś. To tak na szybko pisane i o każdym z tych zagadnien można jeszcze długo dyskutowac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #18 : 29-03-2008, 12:07:04 » |
|
Amen. Napisałeś krótko i treściwie wszystko na temat izotoników. 
|
|
|
|
|
|
"Człowiek nie może być twórcą i jednocześnie tworzywem..."
|
|
|
 |
« Odpowiedz #19 : 29-03-2008, 15:54:42 » |
|
Wracając do tych izotoników - to napoje które maja za zadanie zapewnić staly poziom elektrolitów w organiźmie podczas dużego wysiłku i związanej z nim utraty wody. Chodzi tu bardziej o mikro , i makroelementy . Dostarczenie energii to już raczej inne napoje - energetyzujące ( red bull itp...) maja one w składzie substancje pobudzające - tauryna i kofeina, z dodatkiem szybkoprzyswajalnych cukrów ( glukoza ) ale i tak maja stosunkowo mniej kalorii niz zalózmy tabliczka czekolady. także izotoniki można pić cały dzień ( tylko nie przesadzac i w odpowiednich ilościach łącznie z wodą ) a z napojami energetyzującymi to lepiej uważać i nie pić ich za czesto , lepiej zjesć czekolade itp , jeśli faktycznie czujesz że masz malo energii i mało jadleś. To tak na szybko pisane i o każdym z tych zagadnien można jeszcze długo dyskutowac
Prosimy o więcej 
|
|
|
|
|
|
I got 99 problems but Under Armour ain't one
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #21 : 29-03-2008, 16:52:46 » |
|
nie jest zle. ale zastanow sie, czy na pewno potrzebujesz izotonika. tak, jak napisal Prosiak - napoje tego typu maja za zadanie szybkie uzupelnianie zapasow wody. jesli Tobie chodzi o uzupelnianie zapasow cukrow to zastanow sie nad napojami typu carbo. jest to proszek o 100% (albo blisko tego) zawartosci weglowodanow o roznych wchlanialnosciach. dzieki temu otrzymujemy szybki zastrzyk energii zaraz po wypiciu (cukry proste), oraz zapas energetyczny jeszcze na jakis czas (zlozone). cena: okolo 20pln za kilogram, z ktorego mozna przyrzadzic okolo 3 litrow napoju (ale ja wole rzadszy niz zaleca producent, wiec mi wychodzi wiecej). tylko, ze porcja to okolo 200ml, pijac tego duzo mozna doprowadzic sie do hiperglikemii.
|
|
|
|
|
|
.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #22 : 29-03-2008, 19:36:18 » |
|
Tak przypatrzylem sie co ma w skladzie ten izotonik , i prawde mówiąc nic nadzwyczajnego . Te same składniki , a nawet wiecej mikroelementów znajdziesz w tabletkach musujących typu plusz, trzeba tylko porównac ich skład . Wartość energetyczna takiego napoju tez nie jest duża , pół litra to jak wynika z opisu niecale 150 kcal - czyli starczy Ci na około 15 minut średnio ciężkiego biegu , przy wadze ok 70 kg, a na szybki spacer na jakies poł godziny. Czyli musiałbys sie tego troche napić żeby starczyło ci na cały dzień energii  Ed: Jęsli jeszcze ktoś jest zainteresowany międzyinnymi izotonikami to znalazlem 2 pomoce do tematu : http://www.sfd.pl/Napoje_izotoniczne:_fakty_i_mity-t321084.htmlhttp://mtb.walbrzych.pl/picie-na-rowerze/2006/09/14/na pewno jest jeszcze wiecej , ale akurat te mi wpadło w oko.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 29-03-2008, 19:42:54 wysłane przez prosiak »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #23 : 01-04-2008, 00:00:50 » |
|
A co polecasz takiego co można kupić w proszku i sobie z wodą mieszać... ostatnio pogoda dopisuje i ostro biegam na paintballu i taki izotoniczek byłby wskazany aby nie wiem jaki kupić :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #24 : 01-04-2008, 09:07:29 » |
|
Mieszaj wodę z sokiem, bardzo dobra rzecz. Kiedyś stosowałem wodę z cytryną i miodem, ale to raczej na bardzo duży wysiłek. Nie każdemu pasuje smak. KONIEC OT Przekonałem się by nabyć tą buteleczkę, do tego Versipack Jumbo i mamy piękny zestaw na wiosnę i lato. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #25 : 01-04-2008, 10:04:52 » |
|
no właśnie ...koniec OT
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #26 : 01-04-2008, 11:05:05 » |
|
Przyznaję się bez bicia, że swojej Nalgene używałem zarówno do przechowywania pitnej wody jak i do oddawania moczu (kiedy było zbyt zimno żeby wyjść z namiotu w nocy).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #27 : 06-04-2008, 23:30:50 » |
|
 Nalgene - do czego używacie A co o tym myślicie ? chyba można to wrzucić do plecaka i podpiąć wężyk jak do normalnego bukłaka... ale nie jestem pewien.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #28 : 07-04-2008, 08:11:13 » |
|
Tylko po co? Camelbak jest camelbak, a butelke masz jakby camel mial awarie - np wyciagnela sie rurka i wylała woda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #29 : 09-04-2008, 21:01:31 » |
|