trwa ładowanie paska...
05-02-2012, 10:25:24 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 ... 13 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nalgene - do czego używacie  (Przeczytany 19384 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
KnockeR
Opinii: (12)
Ekspert

When the Zombies come, I'll be ready!

Ignoruj
« : 25-03-2008, 21:52:50 »

Czytam i czytam o tym Nalgene i sam nie wiem czy mi to potrzebne:) Przecie teraz wszystkie napoje, które są dostępne w sklepach są już w jakiś tam butelkach. Zupy w domu ani kawy w to wlać za bardzo chyba też nie można bo nie działa jak termos i po czasie ostygnie. Do czego wam to służy i jak często używacie?

Zombie Zone - Survival w świecie postapokalipsy!
DOŁĄCZ DO ŁOWCÓW ZOMBIE
McBren
Opinii: (0)
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 25-03-2008, 22:50:13 »

Kurcze, a jak byłem pod Wrotami Chałubińskiego, to jakoś nigdzie tego strumienia w butelkach zapakowanego nie mogłem znaleźć. To chyba dlatego, że wtedy jeszcze nie miałem Nalgane, tylko używałem manierki US Army.
 A w domu to sam Isostara przygotowuję z proszku, lub mieszkam sok z woda mineralną na izotonik. Zdarza mi sie też rozlewać wodę z 1 galonowej butelki do Nalgane, a całej galonówki nie wezmę, bo za ciężka.
KnockeR
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 25-03-2008, 23:14:40 »

Z tym Isostarem to mnie przekonałeś... bidony isostara śmierdzą plastikiem niesamowicie... no to już mam powód dla, którego warto to kupić Uśmiech tylko teraz 16 czy 32 oz ?

DOŁĄCZ DO ŁOWCÓW ZOMBIE
corvus
Opinii: (2)
Ekspert

Miejsce pobytu: Warszawa/Pionki

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 26-03-2008, 00:20:03 »

hehe ja izotoniki, carbo, kreatyny i inne takie mieszam w zwyklej pollitrowej butelce po wodzie mineralnej. tez nie smierdzi plastikiem - choc ma dosc waski wlew (ale jest na to rada - niektore napoje sa w butelkach 0,6l z szerokim wlewem).  Uśmiech
niemniej nalgene to megabajer i wcale nie taki drogi (...bo jednak to tylko butelka Duży uśmiech)

.
super
Kierownik forum
Opinii: (6)
*

Miejsce pobytu: Częstochowa

szczęśliwy tato

« Odpowiedz #4 : 26-03-2008, 01:13:38 »

używam zamiennie z manierkami us

jakie zalety ?
mniej miejsca na pasie, przezroczysta z miarką -widać czego i ile zostało, duży wlew pozwolił wsypywać tam śnieg do roztapiania, wchodzi tam tez łyżka, nie nasiąka smrodem, ma pojemność 1 L a nie jak manierka 0,9
butelka PET to lipa

Szkolenia survivalowe i taktyczne www.survivaltech.pl

Szyję różne taktyczne rzeczy na zamówienie www.supertac.pl
KnockeR
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 26-03-2008, 12:59:44 »

Troche oftop ale co tam... który izotonik polecacie? Najpopularniejszy jest Isostar ale może są inne dobre w smaku i tańsze... magisterke robię zaocznie... katują mnie od 8 do 20 i to prawdziwy survival... wstaję o 6 robię kanapki jak mam przerwę to wcinam ile wlezie... ale mam taki organizm, że po takim weekendzie spadam 2kg i potrzebuję tygodnia aby to odrobić. Już sam nie wiem czemu tak jest może temu, że piję za dużo kawy z automatów. Myślałem właśnie o Nalgane aby przygotować sobie w tym dodatkowo jakąś zupkę teraz jednak myślę o izotnoiku... co polecacie na taki survival?

DOŁĄCZ DO ŁOWCÓW ZOMBIE
Wuki
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 26-03-2008, 13:14:59 »

Yerba Mate Chichot
madmun
Opinii: (1)
Ekspert

Miejsce pobytu: Krk

BSoD

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 26-03-2008, 15:58:20 »

Yerba Uśmiech 

eeeee Ty wiesz po co się stosuje izotoniki Co?

To nie ja robie bledy, to one Trantiputltemy
KnockeR
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 26-03-2008, 16:45:52 »

Tak wiem aby uzupełnić straconą energię Uśmiech a ja tej energii tam full tracę. Yerba droga, nigdy nie stosowałem i jakoś nie pasuje mi do nalgane :/

DOŁĄCZ DO ŁOWCÓW ZOMBIE
Wuki
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 26-03-2008, 17:43:13 »

Yerba
A) pasuje do Nalgene
http://img411.imageshack.us/img411/6563/140648861347d31908c1a3bec0.jpg
Nalgene - do czego używacie
tylko potrzebna jest długa bombila (tak z 19 cm) i szaliczek do owinięcia nalgene. Ewentualnie sitko przy parzeniu i na zimno wówczas sama Nalgenka starczy.
B)nie jest droga na twoje potrzeby. 50-100 g na dobę i żadnych kaw. To co wydałeś się zwróci. Oczywiście kupujesz w paczkach kilowych. Zresztą jak ktoś siorbie jerbę nieortodoksyjnie ale non stop to na inne napoje nie wydaje kasy.
C) Dostaniesz takie pałeru, że studia skończysz przed czasem. Zacznij od pół kilo marki "La Rubia" potem przeskocz na coś słabszego bo sie uzależnisz od jokera na gębie i braku stresu.
madmun
Opinii: (1)
Ekspert

Miejsce pobytu: Krk

BSoD

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 26-03-2008, 18:10:58 »

Tak wiem aby uzupełnić straconą energię Uśmiech a ja tej energii tam full tracę. Yerba droga, nigdy nie stosowałem i jakoś nie pasuje mi do nalgane :/

aż mną zatrzęsło :/

Proszę Cię przed napisaniem kolejnego posta sprawdź sobie co to napój izotoniczny

To nie ja robie bledy, to one Trantiputltemy
prosiak
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: podlasie -> Olsztyn -> Londyn

Nie jest tak źle, mogło być gorzej...

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 26-03-2008, 21:30:01 »

to z taka wiedza daleko nie zajedziesz ... albo sie na tych studiach rozchorujesz ,albo zdrowie stracisz, a ponoc na studiach uczą  ??/ tylko zależy na jakich studiach . Mrugnięcie
Sprawdź w internecie co to sa izotoniki , i jeszcze jakieś inne napoje ( nie bede podpowiadal jakie)
ale narazie to troche wiedzy na ten temat by Ci sie przydalo  Mrugnięcie

Zdjęcia z kilku moich wypraw ( strona całyczas w przebudowie):
http://picasaweb.google.com/grykomar

kilka filmów :
http://picasaweb.google.co.uk/grykomar2
KnockeR
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 26-03-2008, 23:33:06 »

Napój izotoniczny to taki, w którym stężenie cząsteczek chemicznych jest podobne jak w płynach ustrojowych człowieka. Jego skład stanowi specjalną kompozycję węglowodanów prostych i złożonych, zapewniając ciągłe uzupełnienie energii traconej podczas każdego wysiłku, a zwłaszcza intensywnych ćwiczeń fizycznych. Izotonik zapewnia również utrzymywanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi, co skutecznie opóźnia pojawianie się objawów zmęczenia. Większość napojów izotonicznych producenci wzbogacają o dodatkowe składniki mineralne, takie jak: sód, potas, wapń czy magnez. Te substancje regulują gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu i pracę mięśni. Uzupełnienie braków tych pierwiastków w organizmie jest konieczne - ponieważ to właśnie ich niedobór powoduje wyczerpanie.

Hmm piszą tu, że jego skład stanowi specjalną kompozycję węglowodanów prostych i złożonych, zapewniając ciągłe uzupełnienie energii traconej podczas każdego wysiłku, więc nie wiem co takiego złego napisałem. Isostara piję często bo od kilku lat uprawiam kolarstwo górskie po prostu szukam jakiegoś tańszego specyfiku ale to tak przy okazji tematu o Nalgene.

DOŁĄCZ DO ŁOWCÓW ZOMBIE
MaC
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Świebodzin - koniec świata

Homo viator

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 26-03-2008, 23:43:25 »

Na allegro widziałem koncentraty izotoników. Z opisu wynika, że starcza na 60l gotowego napoju. Kosztuje chyba 43zł. Całkiem niedrogo jak na taką ilość. Ktoś to próbował?
kapral
Opinii: (3)
Ekspert

Miejsce pobytu: Mt. Hermon

RTT CQB Man proud fan

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 27-03-2008, 01:52:54 »

Yerba
A) pasuje do Nalgene
http://img411.imageshack.us/img411/6563/140648861347d31908c1a3bec0.jpg
Nalgene - do czego używacie
tylko potrzebna jest długa bombila (tak z 19 cm) i szaliczek do owinięcia nalgene. Ewentualnie sitko przy parzeniu i na zimno wówczas sama Nalgenka starczy.
B)nie jest droga na twoje potrzeby. 50-100 g na dobę i żadnych kaw. To co wydałeś się zwróci. Oczywiście kupujesz w paczkach kilowych. Zresztą jak ktoś siorbie jerbę nieortodoksyjnie ale non stop to na inne napoje nie wydaje kasy.
C) Dostaniesz takie pałeru, że studia skończysz przed czasem. Zacznij od pół kilo marki "La Rubia" potem przeskocz na coś słabszego bo sie uzależnisz od jokera na gębie i braku stresu.

ten obrazek mnie natchnął!!
z naglene mozna zrobić sztuczną waginę hrhrhrhrhrhr Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech

I got 99 problems but Under Armour ain't one
Strony: 1 2 3 ... 13 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: