trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 02:32:03 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 ... 3 4 5 6 7 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: pozyskiwanie wody  (Przeczytany 24474 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
AXE316
AXE316.pl
Opinii: (14)
*

Miejsce pobytu: Bezsensowna kraina pełna nieudolnych posłów

..::Bo liczy się człowiek::..

Ignoruj
« Odpowiedz #60 : 22-10-2008, 10:48:51 »

Wysterylizowany kot ,lub jałowy smak  Duży uśmiech
W końcu skojarzą.

RNL
Kierownik forum
Opinii: (0)
*

« Odpowiedz #61 : 22-10-2008, 14:48:21 »

nie do końca się zgodzę, że deszcz i śnieg są tak samo zanieczyszczone. Wiel zwiążków rozpuszcza się na etapie "opadu", co w przypadku śniegu może być trudne. W wodzie ze śniegu z kolei więcej jest zaniczyszczeń stałych i pod względem zawartości mikroelementów, szczególnie sodu i potasu to jest dla naszego organizmu to czym jest woda destylowana dla akumulatora.
XXX -> tOmEkK
Opinii: (1)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #62 : 22-10-2008, 16:21:40 »

nie do końca się zgodzę, że deszcz i śnieg są tak samo zanieczyszczone. Wiel zwiążków rozpuszcza się na etapie "opadu", co w przypadku śniegu może być trudne. W wodzie ze śniegu z kolei więcej jest zaniczyszczeń stałych i pod względem zawartości mikroelementów, szczególnie sodu i potasu to jest dla naszego organizmu to czym jest woda destylowana dla akumulatora.

chyba głupi jestem, że pytam ale czym jest woda destylowana dla akumulatora?

tzn wiem poco się leje, żeby uzupełnić jej zawartość w elektrolicie, jako rozpuszczalnika, ale dalej nie kumam porównania
« Ostatnia zmiana: 22-10-2008, 16:27:11 wysłane przez tomekk » Zapisane
RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #63 : 22-10-2008, 16:31:02 »

chodziło mi o to, że rozpuszczone powiedzmy związki siarkowe, dla akumulatora spowodowałyby, że woda już nie będzie "destylowna", czyli pozbawiona możliwości przewodzenia prądu, a dla człowieka te związki nie wpływają szczególnie na równowagę elektrolitową organizmu (nie mówię, że nie mają znaczenia dla zdrowia)
Escalon
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #64 : 09-02-2009, 19:18:13 »

Dobra mam pytanie. Jak destylarki słoneczne sprawdzają się na jesieni i w zimę(zakładamy że nie ma śniegu). Jak jest z ich wydajnością?Czy są jeszcze jakieś metody pozyskiwania wody w okresie jesieni? Chodzi mi o usystematyzowanie wiedzy na jakie drzewa w lesie na jesieni zakłada się te destylarki:)? Będę wdzięczny za fachową odpowiedź popartą waszym doświadczeniem. Uśmiech
XXX -> tOmEkK
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #65 : 10-02-2009, 07:59:30 »

hmm co do jeśeni to różnie bywa
co do zimy to jak jest śnieg- jest woda
a jak niema śniego to zazwyczaj jest odwilż- jest woda Mrugnięcie
kopek329
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Wrocław/Zbylutów/Bełchtów

slalom alejkum

Ignoruj
« Odpowiedz #66 : 26-04-2009, 19:03:56 »

Pozbierałem troszku soku brzozowego na świętach. Ot tak dla nauki i spróbowania. Polecam herbatkę miętową na wodzie brzozowej. Ale nie słodźcie za dużo, bo jak się zagotuje to robi się samo słodkie. A jeszcze pytanie mam. Czy ze wszystkich drzew liściastych można pić soki. Dziś jak naciąłem gałązkę wierzby to obficie puściła sok. Smakuje całkiem całkiem ale nie wiem czy też wolno to pić. Wie ktoś coś na ten temat. Co do akacji to wiem że ino kwiaty można jeść i nie powiem galancie smakują.

"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi."
McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #67 : 26-04-2009, 20:23:17 »

Z drzew trujący na pewno będzie cis i czarny bez. Wierzba powinna być bezpieczna, tak samo jak buk i klon.
kozi
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Żagań

Ignoruj
« Odpowiedz #68 : 27-04-2009, 13:23:48 »

myślę że nikt z nas tak naprawdę nie próbował destylarki słonecznej na większą skalę, tzn ktoś tam może i założył torbę na gałąź albo wykopał dołek tak dla zabawy ale nie próbował z tego wyżyć

a szkoda, bo jeśli prawdą jest, że z takiego dołka można uzyskać 0,5 litra na dobę [może z gałęzi więcej] to wg mnie należy zapomnieć o tym systemie i jak najszybciej wy... suwać  tzn. ewakuować się z tamtego rejonu  bo przez cały dzień to można być już 20-30 km dalej w cywilizacji albo przy jakimś pewnym źródle wody

bo nawet litr wody na dobę w powiązaniu z "przykuciem" do danego miejsca to powolna śmierć

PS  Ciekawe jaka jest skuteczność zapakowania uciętej gałęzi w worek i ruszenie w drogę Mrugnięcie

kopek329
Aktywny użytkownik

slalom alejkum

Ignoruj
« Odpowiedz #69 : 27-04-2009, 20:59:48 »

Dalej o zajebiaszczym soku z brzozy

http://wp.tv/i,Drink-jakiego-nie-piles,mid,311051,klip.html?ticaid=57ed4

"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi."
McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #70 : 28-04-2009, 20:25:02 »

myślę że nikt z nas tak naprawdę nie próbował destylarki słonecznej na większą skalę, tzn ktoś tam może i założył torbę na gałąź albo wykopał dołek tak dla zabawy ale nie próbował z tego wyżyć

a szkoda, bo jeśli prawdą jest, że z takiego dołka można uzyskać 0,5 litra na dobę [może z gałęzi więcej] to wg mnie należy zapomnieć o tym systemie i jak najszybciej wy... suwać  tzn. ewakuować się z tamtego rejonu  bo przez cały dzień to można być już 20-30 km dalej w cywilizacji albo przy jakimś pewnym źródle wody

bo nawet litr wody na dobę w powiązaniu z "przykuciem" do danego miejsca to powolna śmierć

PS  Ciekawe jaka jest skuteczność zapakowania uciętej gałęzi w worek i ruszenie w drogę

Destylarka jest systemem specyficznym jak nie masz wody w postaci rzek, jezior i bajor. W Polsce nie tylko, że znajdziesz w promieniu 20-30km miasto, wieś, to szybciej wpakujesz się na rzekę, strumień, jezioro, bajoro, bagno, kanał meiloracyjny.
 Trzeba pamiętać, żę masę techniki robi się tylko dla treningu. Do tego w polskich warunkach survival jest o tyle trudniejszy, bo nie zetnę sobie drzewek na chatkę, nie rozpalę ogniska w środku lasu i nie zapoluję lub założę sideł bo to nie zgodne z prawem.
kozi
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Żagań

Ignoruj
« Odpowiedz #71 : 29-04-2009, 11:24:04 »

no tak z tym że ja nie pisałem wyłącznie o naszym klimacie, po prostu jeśli wydajność tego patentu jest taka jak gdzieś słyszałem czyli około 0,5 litra wody to nie bardzo jest sens zaczynać , bo wykopanie dołka kosztuje, po uzyciu pewnie trzeba kopać nowy dołek bo ten poprzedni jednak już wysuszony, raczej bym nie zakładał, że mamy przy sobie większe ilości folii na zrobienie x dołków, no i musimy pozostać w tym miejscu, ma to sens jeśli spodziewamy się pomocy w tym konkretnym miejscu i tak sobie polepszymy warunki oczekiwania,

natomiast jeśli pomoc nie jest pewna, to zakładając że na poczatku jesteśmy jeszcze w niezłej formie to lepiej od razu ruszyć w kierunku który wydaje nam się słuszny niż kombinować z tymi dołkami, no można jeszcze próbować iść nocą, rano robić dołek przez cały dzień chować się w cieniu i odpoczywać a wieczorem zebrać wodę i dalej w drogę

[chyba zrobię jakiś test - mamy tu piaskową górę  Mrugnięcie]

zirkau
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #72 : 29-04-2009, 16:51:22 »

Nie bardzo rozumie co może się może unosić wraz z gazem (bo z takiego stanu ciekłego zamieniamy wodę w tym przypadku w stan gazowy ) ale niech tam .
Jeśli doprowadzimy zaś wodę do stanu wrzenia to naprawdę (zdaje mi się ) niewiele mikroorganizmów jest w stanie przetrwać (choć nie twierdzę że nie - bo mogą choć nieliczne) natomiast nie sądzę by mogły nam w sposób realny zaszkodzić .
Taki survival przerasta mnie niestety

mikroorganizmy, raczej odpadają, chociaż bakterie siarkowe nic se nie robią z tak wysokiej temp.

Ale ewentualna destylacja wody pobranej z rzeki nie gwarantuje nam czystej wody. Co moze się unosić razem z gazem? inny gaz. Kto destylował sfermentowane owoce to wie, czego więcej mu odparuje wody czy C2H5OH Uśmiech

Żadna  z znanych metod nie gwarantuje 100% czystego chemicznie H20 niezależnie od źródel pochodzenia wody.
1. Destylacja - polega na odparowaniu wody. jeśli znajdą sie związki któryhc temp. parowania jest niższa lub porównywalna z H2O to też odparuje razem.
2. RO zasada działania sita. Przepuszcza cząstki tylko mniejsze lub równe H2O. duzo związków ma za duza cząsteczkę, ale  NO2m przejdzie.
3. żywice jonowymienne  - usuwaja tylko zdysocjonowane zwiazki. Związki które nie dysocjuja przejda: np. cukier
4. chemiczne: ulteniacza - likwiduja organizmy żywe, i  wpływają na niektóre związki chem. neutralizując je bądź zmieniajac na gorsze Smutny np. Cl i NO2 daje chloroamine

tak więc pozyskując wodę w środowisku naturalnym musimy mieć świadomość zagrożen i które zagrozenia dana metoda nam likwiduje. Najwiekszym zagrozeniem sa organizmy żywe, a tu naszczęscie duża liczba metod (aktywnych i pasywnych) pozwala uniknąć  - i przewidywac na ile bezpieczne jest dane źródło wody. np. pozyskane z brzozy nie będzie miało drobnoustrojów ale czy nie sfermentowało, w końcu zawiera cukry. Duży uśmiech

pozdr.
AXE316
AXE316.pl
Opinii: (14)
*

Miejsce pobytu: Bezsensowna kraina pełna nieudolnych posłów

..::Bo liczy się człowiek::..

Ignoruj
« Odpowiedz #73 : 29-04-2009, 20:22:32 »

mikroorganizmy, raczej odpadają, chociaż bakterie siarkowe nic se nie robią z tak wysokiej temp.

Ale ewentualna destylacja wody pobranej z rzeki nie gwarantuje nam czystej wody. Co moze się unosić razem z gazem? inny gaz. Kto destylował sfermentowane owoce to wie, czego więcej mu odparuje wody czy C2H5OH Uśmiech

Żadna  z znanych metod nie gwarantuje 100% czystego chemicznie H20 niezależnie od źródel pochodzenia wody.
1. Destylacja - polega na odparowaniu wody. jeśli znajdą sie związki któryhc temp. parowania jest niższa lub porównywalna z H2O to też odparuje razem.
2. RO zasada działania sita. Przepuszcza cząstki tylko mniejsze lub równe H2O. duzo związków ma za duza cząsteczkę, ale  NO2m przejdzie.
3. żywice jonowymienne  - usuwaja tylko zdysocjonowane zwiazki. Związki które nie dysocjuja przejda: np. cukier
4. chemiczne: ulteniacza - likwiduja organizmy żywe, i  wpływają na niektóre związki chem. neutralizując je bądź zmieniajac na gorsze Smutny np. Cl i NO2 daje chloroamine

tak więc pozyskując wodę w środowisku naturalnym musimy mieć świadomość zagrożen i które zagrozenia dana metoda nam likwiduje. Najwiekszym zagrozeniem sa organizmy żywe, a tu naszczęscie duża liczba metod (aktywnych i pasywnych) pozwala uniknąć  - i przewidywac na ile bezpieczne jest dane źródło wody. np. pozyskane z brzozy nie będzie miało drobnoustrojów ale czy nie sfermentowało, w końcu zawiera cukry. Duży uśmiech

pozdr.

Jasne .
Tłumacząc to na ludzkie .
Gdzie spotkasz takie organizmy siarkowe ?
Znam może trzy takie miejsca w Polsce - zatem wyjaśnij kolegom to do końca i jaki one mają/mogą mieć wpływ na nas ?
Potrzebują środowisk beztlenowych - z morza Czarnego nie pij .
Fajna to wiedza ale odkrycie stosunkowo młode i związku z tematem ma niewiele jak sądzę .

Co do azotynów to zgoda - puknąć się jednak nieco należy skąd się wodę pobiera - jaśniej to szkodliwy stosunek NO2 (doustnie) wynosi 200 mg/kg masy ciała i trudny jest do stwierdzenia w warunkach polowych ,wbrew pozorom to spore stężenie ,zatem omijaj rowy melioracyjne gdzie rolnik postępowy staje na uszach by mieć lepsze plony   Niezdecydowany

Jeśli masz zamiar się upić nie napić to oczywiście do takiego celu proponuję przygotować zacier nie sok babuni. Język

Co do filtra z żywicami jonowymiennymi - to raczej dostawka do zestawu filtrującego o określonym zakresie działania - zaś tu tobie chodzi raczej o długotrwały cykl odkładania się związków wapnia i magnezu w organizmie ( wody twarde ) .

Do fermentacji soku np brzozowego ,jest konieczny rozwój drożdży które produkują enzymy by rozłożyły cukier ( na to potrzeba sporo czasu raczej)  .

Zatem pić albo nie pic (góra trzy dni) .
Owszem świadomość mieć należy ale ...

kopek329
Aktywny użytkownik

slalom alejkum

Ignoruj
« Odpowiedz #74 : 29-04-2009, 21:07:06 »

Ja się zapytam tak bardziej przyziemnie.

Jestem na polanie w środku lasu. Z brzegu wykopany rów(ciągnie się jeszcze przez cały las). W nim woda raczej stojąca. Roślinność na dnie brunatna i jedna żaba pływa. Ale brzuchem do góry. Czy taka woda nadawać się będzie do picia nawet po przegotowaniu? Z obserwacji widać, że zwierzęta korzystają z tego źródła wody. Ja akurat nie musiałem próbować bo miałem zapas jeszcze swojej butelkowej. Posłużyła mi jedynie do kąpieli.

tu jeszcze link do zbiórki soku
http://ciecinski.eco.pl/sok.html

Strony: Pierwsza « 1 ... 3 4 5 6 7 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: