trwa ładowanie paska...
05-02-2012, 11:19:30 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 ... 7 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: pozyskiwanie wody  (Przeczytany 24432 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
MIKO
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 24-01-2008, 14:19:58 »

Jeszcze nie widziałem tego tematu wiec go twoze. Ja testowalem zrobienie dziury w brzozie, latem mi nie wyszło ale wiosna sok ie przestawal leciec. Dziure najlepiej zrobic wiertłem (fajne maił Ray Mars) na jakies 5-10cm, wbic lejek wyzłobiony z kija  i podstawic jakis pojemniek, nie jestem pewnien czy ten sok jest idealny do picia czy ma jakies bakteri czy cos ale ja pilem i jeszcze zyje, gdy woda juz nam nie potrzebna to w otwur wbic dopacowany kołek by zapobiec zniszczenu drzewa. Mozna tez zrobic otwor nozem ale wtedy trudniej jest zbierac wode i w ten sposob niszczymy dzrewo. Zam jeszcze kopanie jakich dziur w ziemi i tp ale tego nie tstwalem to nie pisze czy to dobre. pomijam juz pozyskanie wody z rzeki bo to chyba jasne. Mam nadzieje ze wy tez zacie akies interesujące i sprawdzone sposoby i sie nimi podzielicie na forum.

przepraszam za blendy  Duży uśmiech
McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 24-01-2008, 20:12:44 »

Z tą brzozą to chyba tylko na wiosnę?

Ja ze swojej strony polecam destylarkę słonczną i torbę transpiracyjną.
MIKO
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 24-01-2008, 22:11:00 »

Tak tylko na wiosne, a na jakiej zasadzie działa ta destylarka słoneczna bo ta torba to chyba zatrzymoje brudy na materiale jak sie domyslam?
Morg
Opinii: (2)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Szczecin

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 24-01-2008, 22:14:40 »

http://www.survival.no1.com.pl/woda/woda.html tutaj masz linka do wyzej wymienionych patentow razem z obrazkami ;]
McBren
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 24-01-2008, 22:36:34 »

Morg dzięki za wyjaśnienie, juz nie będę się musiał rozpisywać. Rysunki na tamtej stronie pochodzą z książki "podręcznik survivalu" Petera Darmana.
Morg
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Szczecin

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 24-01-2008, 22:49:10 »

No mi tez sie nie chcialo, google.pl ;]

Edit, gdzies tutaj bylo foto jak zrobic prosty filtr do wody z butelki plastikowej 1,5l ale cos nie moge tego znalesc.
« Ostatnia zmiana: 24-01-2008, 22:53:50 wysłane przez Morg » Zapisane
MIKO
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 24-01-2008, 23:13:59 »

Dzieki bardzo mi to pomoglo w lato to przetetuje jeszcze dodam czarny worek pewnie szybciej słonce załapie.
RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #7 : 28-01-2008, 14:35:45 »

czarny worek to akurat si średnii nadaje do żywności w ogóle- owiń biały czarnym i efekt ten sam, a syfu się nie napijesz, zwłaszcza, że zamierzasz to robić tylko ćwiczebnie Uśmiech

co do soku z brzozy- to jest REWLACYJNE do picia i jałowe- bakterii niet Mrugnięcie nazywa się to oskoła i można kupować za ciężkie pieniądze w hipermarketach Uśmiech zawiera sporo mikroelementów i fruktozy. osobiście wielokrotnie piłem uzyskiwany z drzewa wprost i jest rewalacyjny (się powtarzam) ale najlepiej idzie na wiosnę (taki marzec - kwiecień); podobnie można uzyskiwać wiosną sok z innych drzew liściastych.  zamiast wiercić można obciąć gałązkę i na końcu przywiązać manierkę- za 15-20 minut będzie już sporo płynu Uśmiech
McBren
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 28-01-2008, 20:48:42 »

Oczywiście bakterii niet w świeżym soku, bo później dość szybko fermentuje. Nie będe dalej ciągnął wątku, bo gdzieś już było prawie wszystko o soku z brzozy.

Co do pozyskiwania wody, to warto podczas deszczu skorzystać z nieprzemakalnej płachty, tak aby utworzyła coś w rodzaju lejka o dużej powierzchni, kończącego się w menażce. Tak łatwiej i szybciej zbierzemy wodę, zwłaszcza że opad może być tylko chwilowy.

Kolejną metoda jest wykopanie na plaży dołka-studni w odpowiedniej odległości od brzegu. Woda będzie w nim słodka. Nie wiem jak działa to przy morzach o większym zasoleniu, ale nad Bałtykiem działa.
« Ostatnia zmiana: 28-01-2008, 21:41:34 wysłane przez mgr_scout » Zapisane
Stolar
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Zgierz - woj. Łódzkie

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 01-02-2008, 17:05:31 »

warto podczas deszczu skorzystać z nieprzemakalnej płachty, tak aby utworzyła coś w rodzaju lejka o dużej powierzchni, kończącego się w menażce
To chyba mocno zależy od Twojej płachty. Jakaś grubsza folia czy plandeka może być git ale już np. w przypadku poncha US życzę smacznego impregnatu Mrugnięcie. Przynajmniej to co zebrałem w menażce nie wyglądało ani nie pachniało zbyt „zdrowo”.

Dosyłacz zamka... cokolwiek to znaczy Język
Pele76
Kierownik forum
*

Miejsce pobytu: Blarney Irlandia Prudnik Polska

« Odpowiedz #10 : 02-02-2008, 00:50:32 »

To chyba mocno zależy od Twojej płachty. Jakaś grubsza folia czy plandeka może być git ale już np. w przypadku poncha US życzę smacznego impregnatu Mrugnięcie. Przynajmniej to co zebrałem w menażce nie wyglądało ani nie pachniało zbyt „zdrowo”.
Lepiej tak niz wcale co? Mrugnięcie nikt nie broni jeszcze puścić przez jakis filterek lub zagotować Chichot

posurvivaliło Cię Pele ?
Cytuj z: super
Dlatego lubię Tactical ..nie ma pierdolenia
Stihl
Opinii: (1)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Płock

Open Your Mind

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 15-04-2008, 19:58:04 »

metod jest bardzo wiele... od filtrów i destylarek oceanicznych po water makery własnej roboty. A wystarczy kawałek folii zawiązanej na gałęzi. Wystarczy wykopać dół albo rostopić śnieg. Tak naprawdę metod jest wiele, ale to co gdzie i jak wykorzystamy zależy od nas i od naszej wyobraźni (to jest chyba najważniejsze z tego wszystkiego). Osobiście proponuje zrobienie takiej małej pompy roślinnej z folii i małego dołka. O to mi chodzi dokładnie http://www.survivaltopics.com/survival/how-to-make-a-solar-water-survival-still/

Drużynowy 107 PDH "Subiaco" im. ks. Józefa Poniatowskiego

HO Rafał Pilarczyk
RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #12 : 15-04-2008, 20:50:51 »

Można jeszcze wyssać oczy królika. mgr_scout dał link jak to zrobić Chichot
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #13 : 15-04-2008, 21:24:34 »

Stihl - a praktycznie przerobiłeś te pomysły o których piszesz? wiesz jaka jest wydajność tych sposobów?

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Stihl
Opinii: (1)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Płock

Open Your Mind

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 15-04-2008, 21:34:05 »

noo Jasne !! nawet miałem z destylarką słoneczną do czynienia (masakra troche słodka troche słona woda ;/) wiesz teoria nic sama nie da
w sumie to ta mini studnia co pisalem też słabo wydajna jest ;/ kilka łyczków, ale jeśli chodzi o torebkę zaciągniętą na gałąź to jest lepsze już

Drużynowy 107 PDH "Subiaco" im. ks. Józefa Poniatowskiego

HO Rafał Pilarczyk
Strony: 1 2 3 ... 7 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: