trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 02:49:10 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 ... 23 24 25 26 27 ... 58 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tactical'owy fanclub Belleville 700 i jego braci :D  (Przeczytany 72964 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
porcelanowy
Opinii: (6)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #360 : 27-07-2010, 07:44:49 »

POwitoł
IMO po rozłożeniu na części pierwsze 790tek - skóra na czubku jest podwójna i klejona do siebie, ergo: i tak raczej nie oddycha. Tu bym nie cykał się z impregnatami. Cordura natomiast to inna bajka i postępuj zgodnie z przykazami sztuki zaprawiania Mrugnięcie

porcelanowy/Rafał: boso, ale w ostrogach
Co miałem, mam i będę miał... i co robię    :shades:
ext11
Opinii: (0)
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #361 : 27-07-2010, 13:51:47 »

Ja swoje belki 790 impregnuje NIKWAX'em do zamszu ale w zasadzie sa tam tez elementy chyba z codudry wiec może NIKWAX tkaninai&skóra byłby lepszy.
nih
Opinii: (2)
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #362 : 27-07-2010, 15:34:23 »

ja dotychczas 790 impregnowałem grangersem skóra i tkanina i było ok, ale już nie mam cierpliwości do tych gąbkowych aplikatorów i też się przerzucę na spray. Mam jeszcze spray kiwi do desert boots, ale nim na razie pryskałem tr 303- woda ładnie się na nich skraplała jak padał deszcz. Ten kiwi ma też dość "ładny", mało drażniący zapach jak na impregnat.

dead
gała
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #363 : 03-08-2010, 11:16:14 »

Witam,
Chciałem się was poradzić... Zdecydowałem się na zakup butów Belleville 700V ICB gore-tex i chciałem spytać jak to jest z tą rozmiarówką bo boję się, że źle dobiorę rozmiar

Moja stopa ma wymiary ( w skarpecie) 29cm długości i ok 11 cm szerokości zmierzyłem to kładąc stope na kartce papieru i obrysowując ja pisakiem zmierzyłem najodleglejsze punkty i pytanie czy te buty powinny leżeć jak ulał? Rozmiar to 10R Nie będą za wąski i za krótkie? Widzę, że niektórzy z was mieli już kilka par tego obuwia więc wolę się poradzić.

http://allegro.pl/item1166415752_buty_belleville_gore_tex_icb_700v_rarytas_10r_29cm.html

lub takie

http://allegro.pl/item1172517143_buty_belleville_gore_tex_gicb_usarmy_nowe_10_5r.html

Nie rozumiem tylko dlaczego oba mają długość wkładki 29cm a rozmiary to w tym pierszym 10R a w tych drugich 10,5R który model lepiej brać czym się różnią?

Oczywiście do zestawu nabyłem już NIKWAX tkaninai&skóra, wkładki Ironman i porządne skarpetki trekingowe coolmax tylko teraz buty trzeba dobrać Uśmiech

Pracują przy obsłudze geodezyjnej autostrady i buty będą mi towarzyszyć po 10 h dziennie przez 5 dni w tygodniu... Spiszą się?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
nih
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #364 : 03-08-2010, 11:33:05 »

jak masz długość stopy 29cm, to ja na Twoim miejscu brałbym but z wkładką 30cm. Te co mają wkładkę 29cm, będą zdecydowanie za krótkie. I szukaj butów w rozmiarze W jak masz te 11cm szerokości. R będą za ciasne. Rozglądaj się za rozmiarem 11W.
Różnica w długości wkładek może wynikać, z tego że jedne to 700 a drugie to GICB, 700 to najnowszy wyrób GICB starszy, może im się zmieniła i rozmiarówka, stąd 10 ma taką samą wkładkę jak 10,5. Choć to i tak dziwne.

dead
porcelanowy
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #365 : 03-08-2010, 11:35:52 »

Powitoł
Nikt ci nie powie, jaki rozmiar dokładnie i które będą OK. Musisz mniej więcej celować ii ewentualnie wymieniać (dopytaj o taką możliwość przed kupnem). Wystarczy, że komuś się stopa inaczej układa, używa innej wkładki i z rad nici (nie wspominając, że sprzedawca może inaczej mierzyć wkładkę Mrugnięcie ).
Brałbym z drugiego źródła: sprzedawca znany i na składzie ma zdaje szerszą rozmiarówkę w razie wymiany.

gała
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #366 : 03-08-2010, 11:49:56 »

Czyli mówisz że jeżeli zmierzyłem stopę w skarpecie i ma 29 cm długości 11 cm szerokości to 11W powinno pasować? a czy czasem stopa w bucie nie będzie ,,latać'' ?
Nie chcę żeby przy chodzeniu okazało się, że stopa będzie pływać to przodu i do tyłu...

Chyba wezmę jak mówisz najwyżej dogadam się i wymienię na inny rozmiar Uśmiech
porcelanowy
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #367 : 03-08-2010, 12:39:01 »

Powitoł
Centymetr zapasu to rozsądny margines (stopa 29, wkładka 30). Inaczej ci stopa leży gdy np. napuchnie podczas marszu.
Spokojnie tyle zniwelujesz sznurowaniem, szczególnie gdy np. stopa wysoka w podbiciu.

kawa
Opinii: (3)
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #368 : 03-08-2010, 13:43:40 »

Jeśli zmierzyłeś stopę w skarpetce to już możesz mieć błąd.
Wielu mierzy stopę bosą, niektórzy w skarpetce, a jeszcze skarpetki też bywają różne ...
Kupowałem ich już kilka par "na oko" i połowa nie była idealna Uśmiech
Lepiej poszukaj sklepu gdzie możesz zmierzyć i ciesz się wygodnym butem.

gała
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #369 : 03-08-2010, 14:10:16 »

Dobra mogę dołączyć do klubu Uśmiech zakupiłem Belleville gore-tex GICB w rozmiarze 10,5W dogadałem się, że jak coś to wymienią mi na inny rozmiar. Zobaczymy mam nadzieję, że będę zadowolony Uśmiech

Dziki za pomoc pozdrawiam
Bananczyk
Opinii: (3)
Ekspert

Miejsce pobytu: Białystok

Ignoruj
« Odpowiedz #370 : 03-08-2010, 14:42:45 »

Dziki za pomoc pozdrawiam

Chojny kolega  Język

Nie przeklinam. Bo to kurwa w chuj nie ładnie.
łowca
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #371 : 03-08-2010, 14:59:53 »

Uśmiech a mnie martwi  w Polsce to, że coraz mniej czarnych ICB jest - na wyginięciu. teraz prawie wszystkie to piaskowe.
gała
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #372 : 08-08-2010, 12:15:25 »

I stało się Uśmiech Jestem kolejnym szczęśliwym posiadaczem Belek Chichot Na początku jak je zobaczyłem pomyślałem ,, ale trepy'' założyłem rozmiar super... Uśmiech szybko zaimpregnowałem nikwax'em włożyłem wkładki Ironman i od razu ruszyłem w teren...wrażenia niesamowite Uśmiech będą mi służyły codziennie w pracy Uśmiech Dzięki za pomoc pozdrawiam
nih
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #373 : 30-08-2010, 19:59:20 »

Postanowiłem coś niecoś napisać o Bellkach Tr 303, użytkuje je już 4 miechy, co nie co mogę o nich powiedzieć. Przede wszystkim – jak każdy pewnie już wie- cała linia Tactical Research robiona jest w Chinach, co może budzić niechęć i obawę przed niedokładną jakością wykonania. Na przykładzie moich butów mogę stwierdzić, że szycie i klejenie jest naprawdę dobre, na takie 4-. Nic przez te 4 miechy mi się nie popruło, odkleiło itp., choć to może jeszcze za krótki czas, aby je pod tym względem chwalić.
Moje stopy w tych butach czują się bardzo komfortowo (po rozchodzeniu), prawie jak w kapciach. Łaziłem w nich i po lasach i po miastach i żadnych odcisków się nie nabawiłem, ale na początku trudno było mi się przesiąść na jakby nie było lżejszą i cieńszą podeszwę i po całodniowej wędrówce po mieście bolało mnie odrobinę śródstopie. Na początku również pojawił się mały problem – za to minus w wykonaniu – mianowicie na prawym bucie materiał gdzie język łączy się z pozostałą częścią buta był i nadal jest lekko wypukły i przez to w pierwszych dniach prawy but zginał się mało komfortowo, co odczuwały czasem moje palce. Na szczęście po kilku dniach wszystko się ułożyło i nie ma już tego niezbyt komfortowego zginania. Jak by ktoś kupował to bym radził przyjrzeć się temu miejscu(zaznaczyłem na fotce, ale średnio widać). Na lewym bucie to miejsce jest płaskie.
Tr303 faktycznie bardzo dobrze trzymają nogę w kostce, mi przynajmniej stopa w nich nie lata. Wnętrze buta w części wyściełane jest jakimś miękkim i przyjemny materiałem. Niestety okolice pięt i czuba już nie, a szkoda. Myślę, że byłoby jeszcze bardziej wygodniej gdyby cały but posiadał taką wyściółkę, tym bardziej, że w okolicach pięt są małe otarcia (fot), ale nie jest to w żaden sposób odczuwalne podczas chodzenia.
Jak wspomniałem komfort chodzenia jest niezły i chyba w tym duży udział ma nowa wkładka. Ta jest zupełnie inna niż w kontraktach, wyprofilowana i perforowana od dołu. Wcześniej miałem podobną wkładkę firmy boreal, ale boreal nie ma do tej pojary. Ta jest wręcz idealnie zrobiona pod stopę. Osobiście dla mnie to najlepsza wkładka do butów jaką miałem. Poza tym jej dolna perforacja tez dużo daje. Tradycyjne wkładki w bellkach kompletnie nie radzą sobie z odprowadzaniem potu od stopy. Tutaj dzięki tej perforacji wszystko spływa, dzięki czemu dół stopy lepiej oddycha. A co do samej oddychalności całego buta to w moim odczuciu jest słabiej niż w typowo letnich 550;tkach, ale nie jest źle :-). Chodziłem w nich w te ponad 30 stopniowe upały i nie mogę powiedzieć, aby moje stopy się gotowały.
Jak na razie but testowany wyłącznie w dobrą pogodę i chyba tylko na taką się nadaje. Raz tylko miałem je na sobie jak padał mocniejszy deszcz, i jak polazłem w trawę to czułem, że woda wdziera się przez łączenie języka z butem, może były w tym miejscu za słabo zaimpregnowane, bo tak to w miarę ładnie się skraplała na wierzchu. No ale moim zdaniem na mokrą pogodę te buty się nie nadają.
Na koniec może o rozmiarówce napiszę, bo ta dla mnie nie jest zupełnie jasna. Tr303 robią w R i W, ja mam W i wydaje mi się w TR303 W jest szersze niż klasyczne W w kontraktowych belkach. Jak założę cienką skarpetę mam za dużo luzu na szerokość, jedynie w takich średnio grubych jak powiedzmy te nowe skarpety grzybobójcze US ARMY stopa leży ok. Poza tym te buty są dość miękkie i łatwiej się rozbijają niż klasyczne belki, dlatego teraz wziąłbym rozmiar R.
To chyba  - na razie - byłoby na tyle.
Plusy
- dobre trzymanie kostki
- świetnie wyprofilowana wkładka, bardzo dobrze odprowadzająca wilgoć
- wygodne prawie jak kapcie
- dobre czucie podłoża
- dobre i na miasto i do lasu jak jest sucho

Minusy:
- u mnie łączenie języka z butem
- brak wyściółki w całym wnętrzu buta
- brak speed lace – trochę męczące jest tu wiązanie tego buta, jak chce się go dobrze wyregulować
- chyba słaba wodooproność
- cena mogłaby być też trochę niższa

http://a.imageshack.us/img245/4800/98647219.th.jpg
Tactical'owy fanclub Belleville 700 i jego braci :D

http://a.imageshack.us/img818/2168/91563822.th.jpg

http://a.imageshack.us/img824/3810/p1020273a.th.jpg

http://a.imageshack.us/img841/4791/68868943.th.jpg

dead
porcelanowy
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #374 : 30-08-2010, 20:49:39 »

Powitoł
Impregnuj waść, impregnuj Uśmiech
Czekam jeszcze aż Szczepan skrobnie coś o swoich czarnych i zbieramy kasę na nie... albo na nike hoxton Mrugnięcie
Gdyby tam jeszcze było gore...

Strony: Pierwsza « 1 ... 23 24 25 26 27 ... 58 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: