|
« Odpowiedz #255 : 22-03-2010, 08:40:32 » |
|
POwitoł Ano w jakimś amoku działałem (Żona mnie opieprzyła, że brudne buty drugi tydzień w łazience kwitną  ) i nie pomyślałem  Buty w sumie były dobrze zabezpieczone przed zimą impregnatem ale miały przylaminowane placki z błota które wniknęło w skórę i plamy z rozgniecionych jagód  Przez zimę złapały na powierzchni trochę soli, a na skórze w okolicach podeszwy jakiegoś ciemniejszego stafu. Nie szorowałem zbytnio (żeby tylko zmyć to szkodliwe) ale zeszło prawie wszystko. Martwi mnie tylko podeszwa zaczynająca odchodzić na pięcie i tam gdzie najczęściej sie zgina - chyba ostatni sezon tych belków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #256 : 30-03-2010, 21:28:01 » |
|
No fak teraz kiedy w belkach nie ma śliskości i jest w nich wielce wygodnie muszę je schować do szafy  po 11h nóżki jebią aż miło 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #257 : 31-03-2010, 00:57:08 » |
|
Skarpety zmień!
|
|
|
|
|
|
posurvivaliło Cię Pele ?
Dlatego lubię Tactical ..nie ma pierdolenia
|
|
|
 |
« Odpowiedz #258 : 31-03-2010, 08:06:06 » |
|
Skarpety zmień!
Skarpetki myślę że mam ok ostatnio zakupiłem trekingowe w lidlu  wina pewnie leży w potliwości stóp. edit: skarpetki, skarpetkami od dziś chodzę w junglach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #259 : 12-04-2010, 21:16:53 » |
|
Tak, w końcu mogę zapisać się do tego cudownego fanclub'u  Przyszły dziś 790 i w dodatku trafiłem z rozmiarem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #260 : 13-04-2010, 00:53:57 » |
|
Farciarz 
|
|
|
|
|
|
Nie przeklinam. Bo to kurwa w chuj nie ładnie.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #261 : 05-05-2010, 10:42:56 » |
|
POwitoł No i zaliczyłem lekkiego zonka z 790tkami. Po wysuszeniu butów lekko je przeszczotkowałem, pojechałem crazyoilem i nikwaxem (nubuk i welur; spray). Ten ostatni gorzej wsiąkał niż zwykle (machnąłem ręką - crazyoil działa). No i teraz skóra ciągnie wodę, dłużej schnie i błoto wchodzi w skórę głębiej. Zaobserwowane na jednym terenowym spacerze i dzisiejszym deszczu. Przemyję pewnie jeszcze raz i zaimpregnuję tym razem bez crazyoila.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #262 : 05-05-2010, 12:28:27 » |
|
lipa :-/. Co do swoich 790 to powiem, że ostatnio myłem je sposobem Sahara i pomogło, ale ciekawa rzecz. Lewy but ma jakiś feler w tej cordurze(trochę ponad kostką), chyba gore tex tam musi być uszkodzony, bo jak go zanurzyłem to po paru chwilach pojawił się przeciek...
|
|
|
|
|
|
dead
|
|
|
 |
« Odpowiedz #263 : 06-05-2010, 22:15:16 » |
|
mam pytanko czy ktoś ma i używa zestawu do czyszczenia butów pustynnnych itp us army? dzisiaj widziałem taki zestawik w am polu za 60z, ale nie miałem już kasy na niego. Producentem jest kiwi, składa się z płynu do czyszczenia i sprayu do impregnacji oraz jakiś szczotek.
|
|
|
|
|
|
dead
|
|
|
 |
« Odpowiedz #264 : 06-05-2010, 22:22:05 » |
|
Widziałem ten zestaw. Lepiej jest kupić Nik-Waxa w tej cenie, do tego Białego Jelenia + szczoteczkę soft. Wyjdzie taniej, a efekt 70% lepszy.  lipa :-/. Co do swoich 790 to powiem, że ostatnio myłem je sposobem Sahara i pomogło, ale ciekawa rzecz. Lewy but ma jakiś feler w tej cordurze(trochę ponad kostką), chyba gore tex tam musi być uszkodzony, bo jak go zanurzyłem to po paru chwilach pojawił się przeciek...
Sprawdź czy nie masz przetarcia gdzieś na gore. Jak nie ma uszkodzenia przeleć kilka razy impregnatem po membranie i bardzo dokładnie po szwach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #265 : 06-05-2010, 23:26:11 » |
|
No muszę się przyjrzeć dokładniej temu miejscu. Znowu je muszę umyć bo wlazłem w jakieś tęgie błoto. Wiesz, jestem ciekaw jak te kiwi impregnuje, ja teraz używałem grangersa i już się kończy, więc mam dobrą wymówkę na wydanie kasy :-D. Nie wiem czy nie przerzucę się na jakiś spray do impregnowania, bo ta gąbka mnie już wkurza, przy ostatnim impregnowaniu lekko się odkleiła i lipnie po bucie się tym "jeździ"
|
|
|
|
|
|
dead
|
|
|
 |
« Odpowiedz #266 : 06-05-2010, 23:30:12 » |
|
Możesz przelać i nakładać delikatnie pędzlem, wypełnianie szczelin szwów na medal!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #267 : 06-05-2010, 23:38:08 » |
|
też prawda ;-).
|
|
|
|
|
|
dead
|
|
|
 |
« Odpowiedz #268 : 07-05-2010, 10:54:10 » |
|
Czytając te wątki o częstym czyszczeniu i impregnowaniu trochę się dziwnie czuję. Moje przez ostatni tydzień codziennie mocno zmoczone, częste włażenie do wody na 5 cm powyżej kostki, ubłocone, wcześniej cała zima (jako but główny), jesień (terenowy) i jeszcze nie musiałem ich myć ani tym bardziej bawić się w jakieś impregnacje. To normalne? BTW, na oficjalne spotkania pomykacie w tych bucikach, że musicie je trzymac w super stanie i myć co chwila? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #269 : 07-05-2010, 11:13:05 » |
|
POwitoł Chcesz, żeby skóra nie ciągnęła wody i błota, a but nie wyglądał jak gumofilc po kidaniu gnoju to dbasz, myjesz i pryskasz sprejem  Mnie mokra skóra i syf łapiący bród przeszkadza. O nieprzemakalność buta dba (powinna) membrana więc tu głównie o skórę chodzi. Dobrze zaprawione na jesieni belki wytrzymały całą zimę w mieście (raz na jakiś czas, głównie przed wyjściami "na miasto", przejechane gąbką i wodą, i pryśnięte sprejem).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|