trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 14:45:36 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 ... 5 6 7 8 9 ... 12 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Arafatka  (Przeczytany 16745 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
BlueGun
Opinii: (0)
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #90 : 02-09-2010, 17:54:24 »

Odkopię temat i wrzuce trochę własnych doświadczeń - może komuś się przyda.
Farbowanie herbatą - w moim przypadku przyciemniałem zbyt jasną tkaninę bawełnianą o gramaturze 235g/m , taki twill na spodnie.
Zgodnie z wskazówkami użyłem ASSAM GOLD granulowana czarna indyjska herbata , firmy Oskar - paskudztwo. Na półlitrowy słoik wrzątku dałem tak 5/6 solidnych łyżeczek i wrzuciłem próbkę materiału - moczyło się około 45-50 minut. Po wyschnięciu z jasnego , bladego piasku zrobił sie ciemny beż. Miejscami były jaśniejsze plamy ale to chyba od zagięc , no i nie mieszałem materiału zanurzonego w słoiku. W ciągu pierwszych trzech prań próbki w gorącej wodzie z proszkiem materiał puszczał kolor , jednak z każdym praniem trochę mniej. Przy bodajże piątym praniu już tego nie robi - znaczy się puścił co miał puścic (?). Efekt widoczny na zdjęciu (trochę za jasnym). Temat odkopuję bo ciekawi mnie jak zafarbowana arafatka wygląda po dłuższym czasie i wielokrotnym praniu (Super ?).

Próbka01.JPG
Odp: Arafatka
* Próbka01.JPG (204.21 KB, 609x509 - wyświetlony 75 razy.)

Nie cierpię tzw. "FacHowcÓW". W zupełności wystarcza mi jak ktoś jest dobry w tym co robi.
0lek
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #91 : 02-09-2010, 18:18:44 »

Pytanie (może troche dziwne) jak sie sprawuje ta arafatka od Helikona, względna czy raczej szmatowata ?
kapral
Opinii: (3)
Ekspert

Miejsce pobytu: Mt. Hermon

RTT CQB Man proud fan

Ignoruj
« Odpowiedz #92 : 02-09-2010, 20:15:53 »

ktoś tu pytał o arafatkę - oryginał.

Kufiji oryginalnych chyba nie ma:) Na zachodnim Brzegu niedawno padła fabryka kufiji, facet splajtował pod zalewem chińszczyzny Język

I got 99 problems but Under Armour ain't one
Koso
Ekspert

Miejsce pobytu: Toruń

Ignoruj
« Odpowiedz #93 : 02-09-2010, 20:43:18 »

Pytanie (może troche dziwne) jak sie sprawuje ta arafatka od Helikona, względna czy raczej szmatowata ?
Używałem, używam i nie narzekam Język

"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
Bananczyk
Ekspert

Miejsce pobytu: Białystok

Ignoruj
« Odpowiedz #94 : 02-09-2010, 21:34:38 »

Jak najbardziej szmatowata, nitki ze wzorków zaciągają się elegancko  Duży uśmiech nosząc ją na pysku czy też pod pyskiem nie ma bata abym zamkiem czegoś nie zaciągnął no może tylko ja taki zdolny jestem  Język.
Dodatkowo jak zasłaniam twarz a mam na głowie regulowaną z tyłu czapkę to zaciągam nieszczęsne nitki bolcami od regulacji. Mam też oryginał i niestety helikonowska arafatka się do niego nie umywa.
Podsumowując nie jest to szczyt marzeń ale za taką kasę nie można narzekać.

Nie przeklinam. Bo to kurwa w chuj nie ładnie.
Koso
Ekspert

Miejsce pobytu: Toruń

Ignoruj
« Odpowiedz #95 : 02-09-2010, 21:39:07 »

Zagadka... myślałem że to problem każdej arafaty to że się zaczepia o byle co Co? Oryginał kolega posiada i tak samo narzeka jak ja i inni Język

"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
Bananczyk
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #96 : 02-09-2010, 21:56:55 »

A to dziwne bo ja helikonowską mam całą pozaciąganą a oryginał nie  Język. Macałem teraz obie aby przyjrzeć się gdzie dokładnie leży problem.
Helikonwska ma drobnej średnicy nitki które tworząc wzorki mają dość luźny splot.
Przy marszczeniu gięciu czy też na innych załamaniach odstają delikatnie od siebie i od samego materiału.
Oryginał u mnie ma zaś gęsty splot, grubsze nitki i przede wszystkim wzorek jak i arafatka jest w całości tkana.
W przypadku helikonowskiej wersji jest to kawał materiału z wyhaftowanym wzorkiem a odległość wszycia jednego końca nitki tego wzorku do drugiego sięga nawet 1,5 cm co przy luźnym hafcie i zgięciu materiału w tym miejscu powoduje tworzenie się oczka które bardzo łatwo zaciągnąć.

hyena
Opinii: (7)
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #97 : 02-09-2010, 22:08:09 »

No to pokaż ten orginał, bo ja mam wiele różnych. Mrugnięcie

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Bananczyk
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #98 : 02-09-2010, 22:09:41 »

A momento tylko pizdnę fotę  Mrugnięcie

Edyta:

Proszę bardzo  Język

http://images8.fotosik.pl/445/59a664b478ece142.jpg
Arafatka

http://images8.fotosik.pl/445/6abb55ff2b4eb87a.jpg
Arafatka

A tu widać dokładnie jak zrobiona jest wersja helikonowska i to o czym wyżej pisałem czyli materiał z luźno wyhaftowanym wzorkiem.

http://images8.fotosik.pl/445/6613f0b1f8c070a0.jpg
Arafatka

hyena
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #99 : 02-09-2010, 22:57:15 »

Po oględzinach masz rację że splot ma być wpleciony a nie naszyty na "szmatę". Ale nie tylko Helikon naszywa na "szmatę" ale inni też z tego co widzę.W sumie "szmaty" się tylko różnią a technika jest ta sama wszędzie. Na szczęście mam jeden orginał  Duży uśmiech

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Bananczyk
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #100 : 02-09-2010, 23:01:07 »

Kolorek mi tylko trochę nie pasi, biały jest dla mnie za bardzo oczojebliwy dlatego pomyślę nad pofarbowaniem.

hyena
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #101 : 02-09-2010, 23:14:17 »

Jak dla mnie biała ma najlepszą klasę. Pasuje do munduru i do garnituru a czerwień to już nie to.

Bananczyk
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #102 : 02-09-2010, 23:20:18 »

Biała jest ok, w zimę pomykam codziennie ale w teren w okresie wiosna, lato, jesień świeci się jak psu jajca i dlatego myślę nad zielonym barwieniem.

wojska_kosmiczne
Opinii: (4)
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: Lodz

Przeważnie w munurze :)

Ignoruj
« Odpowiedz #103 : 11-09-2010, 14:29:31 »

a czy te wszystkie arafatki to aby nie przypadkiem czysta moda? czy tego samego nie robi nam np. oryginalna chusta z dodatkiem jedwabiu z BW? Nie kupowałem sobie tego właśnie dlatego, że zalatuje to modą Uśmiech Ostatnio na wakacjach były chińskie za 5zl, więc kupiłem i ciekawi mnie czy np. po jakimś farbowaniu do czegoś się nada.
Oryginalne (?) masz na cqbtactical.pl za 50zl. czyli 10 razy drożej. Ciekawe czy 10x lepiej Mrugnięcie

Dabyl blast i rokiet fjuel
hyena
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #104 : 11-09-2010, 14:57:04 »

Najlepiej wypadają te ze szeperacza bo są po 1zł. Mrugnięcie  Będę sobie sciągał  taką prawie 13$
http://spartanbladesusa.com/cart/index.php?main_page=popup_image&pID=69&zenid=e57bf38c7d59d0b6bc73207201953e28  czy są lepsze? Nie wiem ale mi się podobają.

Strony: Pierwsza « 1 ... 5 6 7 8 9 ... 12 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: