|
« Odpowiedz #90 : 02-09-2010, 17:54:24 » |
|
Odkopię temat i wrzuce trochę własnych doświadczeń - może komuś się przyda. Farbowanie herbatą - w moim przypadku przyciemniałem zbyt jasną tkaninę bawełnianą o gramaturze 235g/m , taki twill na spodnie. Zgodnie z wskazówkami użyłem ASSAM GOLD granulowana czarna indyjska herbata , firmy Oskar - paskudztwo. Na półlitrowy słoik wrzątku dałem tak 5/6 solidnych łyżeczek i wrzuciłem próbkę materiału - moczyło się około 45-50 minut. Po wyschnięciu z jasnego , bladego piasku zrobił sie ciemny beż. Miejscami były jaśniejsze plamy ale to chyba od zagięc , no i nie mieszałem materiału zanurzonego w słoiku. W ciągu pierwszych trzech prań próbki w gorącej wodzie z proszkiem materiał puszczał kolor , jednak z każdym praniem trochę mniej. Przy bodajże piątym praniu już tego nie robi - znaczy się puścił co miał puścic (?). Efekt widoczny na zdjęciu (trochę za jasnym). Temat odkopuję bo ciekawi mnie jak zafarbowana arafatka wygląda po dłuższym czasie i wielokrotnym praniu (Super ?).
|
 Odp: Arafatka
Próbka01.JPG (204.21 KB, 609x509 - wyświetlony 75 razy.)
|
|
|
|
Nie cierpię tzw. "FacHowcÓW". W zupełności wystarcza mi jak ktoś jest dobry w tym co robi.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #91 : 02-09-2010, 18:18:44 » |
|
Pytanie (może troche dziwne) jak sie sprawuje ta arafatka od Helikona, względna czy raczej szmatowata ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #92 : 02-09-2010, 20:15:53 » |
|
ktoś tu pytał o arafatkę - oryginał. Kufiji oryginalnych chyba nie ma:) Na zachodnim Brzegu niedawno padła fabryka kufiji, facet splajtował pod zalewem chińszczyzny 
|
|
|
|
|
|
I got 99 problems but Under Armour ain't one
|
|
|
 |
« Odpowiedz #93 : 02-09-2010, 20:43:18 » |
|
Pytanie (może troche dziwne) jak sie sprawuje ta arafatka od Helikona, względna czy raczej szmatowata ?
Używałem, używam i nie narzekam
|
|
|
|
|
|
"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #94 : 02-09-2010, 21:34:38 » |
|
Jak najbardziej szmatowata, nitki ze wzorków zaciągają się elegancko  nosząc ją na pysku czy też pod pyskiem nie ma bata abym zamkiem czegoś nie zaciągnął no może tylko ja taki zdolny jestem  . Dodatkowo jak zasłaniam twarz a mam na głowie regulowaną z tyłu czapkę to zaciągam nieszczęsne nitki bolcami od regulacji. Mam też oryginał i niestety helikonowska arafatka się do niego nie umywa. Podsumowując nie jest to szczyt marzeń ale za taką kasę nie można narzekać.
|
|
|
|
|
|
Nie przeklinam. Bo to kurwa w chuj nie ładnie.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #95 : 02-09-2010, 21:39:07 » |
|
Zagadka... myślałem że to problem każdej arafaty to że się zaczepia o byle co  Oryginał kolega posiada i tak samo narzeka jak ja i inni 
|
|
|
|
|
|
"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #96 : 02-09-2010, 21:56:55 » |
|
A to dziwne bo ja helikonowską mam całą pozaciąganą a oryginał nie  . Macałem teraz obie aby przyjrzeć się gdzie dokładnie leży problem. Helikonwska ma drobnej średnicy nitki które tworząc wzorki mają dość luźny splot. Przy marszczeniu gięciu czy też na innych załamaniach odstają delikatnie od siebie i od samego materiału. Oryginał u mnie ma zaś gęsty splot, grubsze nitki i przede wszystkim wzorek jak i arafatka jest w całości tkana. W przypadku helikonowskiej wersji jest to kawał materiału z wyhaftowanym wzorkiem a odległość wszycia jednego końca nitki tego wzorku do drugiego sięga nawet 1,5 cm co przy luźnym hafcie i zgięciu materiału w tym miejscu powoduje tworzenie się oczka które bardzo łatwo zaciągnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #97 : 02-09-2010, 22:08:09 » |
|
No to pokaż ten orginał, bo ja mam wiele różnych. 
|
|
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #98 : 02-09-2010, 22:09:41 » |
|
A momento tylko pizdnę fotę  Edyta: Proszę bardzo   Arafatka  Arafatka A tu widać dokładnie jak zrobiona jest wersja helikonowska i to o czym wyżej pisałem czyli materiał z luźno wyhaftowanym wzorkiem.  Arafatka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #99 : 02-09-2010, 22:57:15 » |
|
Po oględzinach masz rację że splot ma być wpleciony a nie naszyty na "szmatę". Ale nie tylko Helikon naszywa na "szmatę" ale inni też z tego co widzę.W sumie "szmaty" się tylko różnią a technika jest ta sama wszędzie. Na szczęście mam jeden orginał 
|
|
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #100 : 02-09-2010, 23:01:07 » |
|
Kolorek mi tylko trochę nie pasi, biały jest dla mnie za bardzo oczojebliwy dlatego pomyślę nad pofarbowaniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #101 : 02-09-2010, 23:14:17 » |
|
Jak dla mnie biała ma najlepszą klasę. Pasuje do munduru i do garnituru a czerwień to już nie to.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #102 : 02-09-2010, 23:20:18 » |
|
Biała jest ok, w zimę pomykam codziennie ale w teren w okresie wiosna, lato, jesień świeci się jak psu jajca i dlatego myślę nad zielonym barwieniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #103 : 11-09-2010, 14:29:31 » |
|
a czy te wszystkie arafatki to aby nie przypadkiem czysta moda? czy tego samego nie robi nam np. oryginalna chusta z dodatkiem jedwabiu z BW? Nie kupowałem sobie tego właśnie dlatego, że zalatuje to modą  Ostatnio na wakacjach były chińskie za 5zl, więc kupiłem i ciekawi mnie czy np. po jakimś farbowaniu do czegoś się nada. Oryginalne (?) masz na cqbtactical.pl za 50zl. czyli 10 razy drożej. Ciekawe czy 10x lepiej
|
|
|
|
|
|
Dabyl blast i rokiet fjuel
|
|
|
|
|