trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 23:37:30 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 ... 12 13 14 15 16 ... 50 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Buty "HANZEL"  (Przeczytany 65173 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Blatio
Opinii: (0)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Gliwice

"Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca."

Ignoruj
« Odpowiedz #195 : 03-09-2010, 16:14:23 »

Przychylam się do prośby Quietusa, ciekawi mnie jak "oldskulowe" skeczersy wygladają na Gripie, do tej pory widziałem je tylko na Big Hornie.

woodcraft
Opinii: (3)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: 53° 47' N 20° 30' E

za zdrowie wędrowca na szlaku...

Ignoruj
« Odpowiedz #196 : 14-09-2010, 21:09:41 »

Blatio- jako stary fachowiec w tej branży podaj jakie rodzaje Vibramu stosuje Hanzel bo jak widzę na indywidualne zamówienie można i coś takiego mieć a na ich stronie nie ma tego na indeksie. Co?
http://allegro.pl/buty-hanzel-019-rozm-43-5-taktyczne-turystyczne-i1215216424.html#gallery

Życie pozwala na to wszystko , co każdy człowiek ma odwagę wziąć.
Blatio
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #197 : 14-09-2010, 22:20:18 »

Sęk w tym, że ja się ostatnio sam słabo orientuję Język Okazuje, się, że Hanzel ma dość sporo podeszew, o których nie wiem.
W wakacje dawałem im swoje stare półbuty do renowacji (wymiana podeszwy) i w miejsce starej przyklejono mi podeszwę o nazwie "Huragan", której wcześniej nie znałem. Zdarzyło mi się też widzieć tam na składzie różne inne podeszwy, co to też ich nie widziałem wcześniej, ani nie ma ich na stronie. Co do rodzajów Vibramu, jak i innych podeszew, to najlepiej napisać bezpośrednio do producenta, bo ja tylko kojarzę, że widziałem chyba Vibram Hiking, Monster, Montagna... no i teraz ten Lite Run.
Polecam pytać bezpośrednio tam, bo ja widać wszystkich nie ogarniam, a w te wakacje jakoś tak się złożyło, że mimo iż byłem w okolicy, to cały czas się mijaliśmy z Grzegorzem Hanzelem i nie udało mi się z nim spotkać, żeby pogadać o tym co nowego :]

woodcraft
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #198 : 16-09-2010, 14:05:00 »

Moje 019 już się robią. Dodałem skórzane zapiętki, haczyki do szybkiego wiązania, góra cholewki wykończona skórą żeby nie obetrzeć nogi, ocieplina 200gr no i podeszwa Vibram  Baltra lub Lite Run . Właśnie w trakcie pisania tej wiadomości zadzwonił do mnie  Pan Hanzel w sprawie tych butów i podeszwy, powiedział że coś mi tam wstawi. W zamówieniu chciałem żeby to był VIBRAM Sierra . Dla takich chwil warto żyć.

Blatio
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #199 : 16-09-2010, 17:30:49 »

O, to Vibrama Sierrę też mają? Masz potwierdzenie?
Jak przyjdą, to jakbyś mógł foty wrzucić jakieś, sam jestem ciekaw jak to będzie wyglądało.

woodcraft
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #200 : 16-09-2010, 18:01:03 »

Czy Sierry mają to nie wiem na 100%.
W zamówieniu  podałem Sierry i Lite Run ale okazało się że Run`a nie ma w tym rozmiarze.
Będzie Baltra w najgorszym  Mrugnięcie razie ale ona jest chyba dosyć twarda.
 z ostatniej chwili ; zadzwoniłem i postawiłem na doświadczenie Pana G. bo ja już dostaję bzika tyle tego Vibramu.http://vibram.com/vibramrepair/catalogo.php?id_categoria=16&livello=2&categoria_master=2
Mają być na me warmińsko-mazurskie warunki + żeby nie miały zbytniego poślizgu na śniegu jakem chłop z Mazur.
A co najważniejsze kosztować mają 300 stówki + Ups

Blatio
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #201 : 16-09-2010, 19:05:27 »

Przyjaciel niedawno kupił sobie 003-ki na Baltrze, szliśmy razem w Tatry. Na podejściu do Pięciu Stawów było mokro i mżawka i nie narzekał na przyczepność Baltry, specjalnie go pytałem, żeby porównać do Gripa. Dzień później na Orlej też złego słowa o przyczepności nie powiedział, ale było sucho. Ja zaś jedynie Gripa mogę w miarę sumiennie polecić na zimę, bo zimą już mi się sprawdził.
Jak jest z innymi Vibramami, nie wiem.

bagnet
Opinii: (14)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Warszawa

ZAKNEBLOWANY Nie mogę pisać na forum i PW

Ignoruj
« Odpowiedz #202 : 16-09-2010, 20:18:31 »

Nai ślisko i mokro zdecydowanie wolę baltrę. Gripa już nigdy więcej nie zamówię.

Zostałem zakneblowany, podobno za "notoryczne łamanie regulaminu giełdy".
Nie mam możliwości odpowiadania na PW i pisania na forum. Przykro mi.
woodcraft
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #203 : 16-09-2010, 20:22:19 »

A czy ta Baltra nie będzie za sztywna na niziny  Co?

Blatio
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #204 : 17-09-2010, 00:29:22 »

Jak już wspominałem - sama podeszwa nie przyczynia się do sztywności buta. Za to odpowiada śródpodeszwa (czy też podpodeszwa), która spaja całość buta - podeszwę i cholewkę. Widoczna jest po wyjęciu wkładki. Sama podeszwa, obojętnie jaki to Vibram, czy też inna, z reguły jest dość miękka, daje się praktycznie uginać palcami, gdy nie jest zamocowana do buta.
Będąc u Hanzela kilka razy, macałem różne podeszwy. Podeszwa może być jedynie "twardsza" w sensie mieszanki gumowej, mieć mniejszą/większą ścieralność, przyczepność, itp. Na sztywność całego buta ma wpływ bardzo nieznaczny. Owszem, są podeszwy same z siebie nieco sztywniejsze i nieco miększe, ale pod ciężarem ciała to przestaje mieć aż takie znaczenie.

To, czy but będzie zbyt sztywny na niziny zależy od podpodeszwy. Tutaj akurat Hanzel przeważnie (w standardzie) stosuje stosunkowo nietwarde podpodeszwy Texon, praktycznie w większości swoich modeli - but przy chodzeniu normalnie się ugina w przedniej części, poza tym po dłuższym używaniu podpodeszwa też się nieco "układa" do stopy. Jeśli nie przewidujesz wiele chodzenia po stromych, skalistych szlakach, to nie ma sensu zamawiania sztywniejszej podpodeszwy.

Ja w swoich DG022 oraz 006 na standardowej podeszwie chodzę praktycznie na co dzień (006-ki głównie zimą - ocieplenie), najwięcej chyba w DG022, które na łagodne szlaki oraz na miasto są po prostu dla mnie najwygodniejsze. G024 na twardej podpodeszwie zakładam praktycznie tylko w góry, gdzie szykuje się sporo kamolców - np. Babia Góra, Tatry, itp. Aczkolwiek w miękkich DG022 też byłem na Babiej, tego typu szlaki można spokojnie w nich robić. Twardą podpodeszwę potrzebowałem stricte na wysokie Tatry, gdzie potrzeba bardzo dobrej stabilizacji, gdy staje się czasami krawędzią podeszwy na stopniu skalnym i cały but powinien wtedy zachować sztywność. Na takie warunki kupowałem właśnie G024 z indywidualnie zamawianą twardą podpodeszwą z tworzywa.

Jeśli chodzi o komfort użytkowania w długim marszu, to miększa podpodeszwa + podeszwa z amortyzacją (np. Grizzly / Grip) w chodzeniu po płaskim, drogach gruntowych, lasach, szlakach typu Beskidy itp. sprawdza się moim zdaniem lepiej. Praktycznie cały okres wakacyjny nie spędzony w górach (wycieczki miejskie, codzienne łażenie, pola, łąki, lasy, itp.) przechodziłem w miękkich DG022. Teraz na przykład codziennie chodzę w nich do pracy (szkoła, klasa, korytarze, samochód, itp.), bo są po prostu wygodne i stopa mi się nie męczy po całym dniu "szlifowania betonu".

Nie przeczę, że G024 na twardej podpodeszwie szybciej męczyłyby mi stopy, wielokilometrowe chodzenie w nich po asfalcie bez wkładek amortyzujących to raczej nie domena tych butów Uśmiech
Inna sprawa, że po 12h w górach, obojętnie na jakim szlaku, czy to w DG022 czy G024, stopy z reguły bolą mnie pod koniec dnia podobnie Mrugnięcie

Mój przyjaciel, który posiada 003-ki na Baltrze, ma w nich standardową podpodeszwę Texona. Pytałem go o komfort podczas naszej wycieczki do 5-ki i na Orlą. Jakoś się nie uskarżał na nic po dwóch dniach łażenia, więc chyba nie ma tragedii Uśmiech

W każdym razie trzeba mieć świadomość, że sama podeszwa to nie wszystko, ważne do jakiej podpodeszwy jest zamocowana. Warto też wiedzieć, że Vibram Baltra nie posiada warstwy amortyzującej, jest podeszwą monolityczną, zaś Hanzelowski Grip amortyzację posiada. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to wygląda z pozostałymi Vibramami w ofercie Hanzela, bo moja wiedza na jej temat, jak widać, jest ograniczona. Tutaj trzeba się dopytywać u producenta, który Vibram posiada amortyzację, a który nie.

woodcraft
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #205 : 19-09-2010, 21:19:15 »

Blatio może założyć temat o podeszwach Vibram  Co?
A odnośnie butów to już nie mogę się doczekać środy kiedy przyjedzie kurier  Płacz
Biorę od razu ze trzy dni urlopu i w teren na grzyby, w okolicach Olsztyna wysyp panowie . Duży uśmiech
A na dzień dobry to je psiknę specyfikami Made in AXE. Chichot

Blatio
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #206 : 19-09-2010, 22:32:55 »

Wiesz co, po tym weekendzie spędzonym w Beskidach, gdzie miałem trochę do czynienia z mokrą trawą, radziłbym Ci nie używać środków w sprayu, bo mogą być za mało skuteczne. Przed wyjazdem profilaktycznie potraktowałem swoje G024 (skóra licowa) warstewką tłuszczu Coccine i teraz się bardzo cieszę, że to zrobiłem, bo buty mogłyby mi przemoknąć. Skóra tłuszcz przyjęła bardzo dobrze, wchłonął się w kilka godzin do sucha praktycznie. Po weekendzie przechodzonym w błocie i wilgoci (oczywiście nie non stop) buty wytrzymały, dopiero dziś przy schodzeniu w mokrej trawie (mordęga dla każdych skórzanych butów), na zgięciach z przodu zaczęły łapać malutkie plamki wilgoci, które na szczęście wyschły w kilka-kilkanaście minut po wyjściu na suche. Na następny raz jeszcze potraktuję je po wierzchu pastą woskowo-żywiczną.
Jednak się nie ma co patyczkować, buty nieimpregnowane po jakimś czasie puszczą, zwłaszcza w mokrej trawie, dlatego jeśli przewidujesz takie łażenie, to zastosuj od razu tłuszcz, poczekaj jeden dzień aż się wchłonie, a następnie przejedź pastą woskowo-żywiczną i wypoleruj flanelką do gładka. Pasta stworzy zewnętrzną warstwę, która przedłuży ochronę buta przed wodą.
A dlatego przestrzegam przed mokrą trawą, bo wtedy szczególnie woda jest "wcierana" w skórę pod dużym ciśnieniem. Widziałem jak w takich warunkach puszczały nawet buty membranowe znajomym. Podobnie "zabójcza" jest breja z topniejącego śniegu, więc przed wyjściem w takie warunki, warto dobrze zaimpregnować buty. Bo obojętnie jaka by nie była cudowna skóra, Heinen, nie Heinen, to cudów nie ma i bez dobrej impregnacji wszystko puści... oprócz gumofilców Język
Inaczej skóra reaguje na brodzenie w strumieniu, czy padający deszcz, czy też chodzenie w błocie, gdzie de facto ciśnienie wody jest mniejsze i but takie warunki może wytrzymać łatwiej. Podobnie zimą, gdy jest mroźno - w ujemnych temperaturach śnieg się nie topi tak szybko i można go strzepnąć. Natomiast mokra trawa to najlepszy test i dla butów i dla impregnatów Uśmiech

woodcraft
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #207 : 20-09-2010, 06:07:26 »

Blatio - jak zwykle napisałeś poemat Mrugnięcie.
Tak test trawy jest najbardziej miarodajny dla butów , nie musisz mydełkiem ich szorować jak masz chodzisz parę godzin po lesie , mchy , trawka krzaczki itp...

Blatio
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #208 : 20-09-2010, 13:39:28 »

Dokładnie, hehe Uśmiech
W piątek w nocy jak podchodzliśmy na Mędralową, miałem buty utytłane w błocie prawie po kostki. Wczoraj po powrocie przez trawkę, w domu jedynie na podeszwie miałem resztki. Mokra trawa "zje" wszystko Mrugnięcie

white
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #209 : 22-09-2010, 09:29:24 »

I ja zamówiłem swoje Hanzle, głównie dzięki postom Blatio  zrezygnowałem z grzebania w Meindlach i przepłacaniu za nazwę na rzecz wspierania polskiej firmy. Za dwa tygodnie rozpocznie się użytkowanie butów i wtedy okaże się czy był to wybór słuszny. Myślę, że tak.
Strony: Pierwsza « 1 ... 12 13 14 15 16 ... 50 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: