|
« Odpowiedz #120 : 10-02-2010, 13:15:35 » |
|
Ogólnie Scout to zwyczajnie lenistwo Panie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #121 : 10-02-2010, 13:34:35 » |
|
coś w tym jest 
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #122 : 10-02-2010, 13:57:26 » |
|
Przeczytałem temat ..o tamponach i wazelinie...i luzik ale czemu to drewno się nie chciało zając ? Jakoś kora od razu się paliła, może dlatego że pod spodem był snieg i przygasał ten ogień..ok nie bede zasmiecał tematu,nastepnym razem kupie na stacji gotowe polana do kominka,kupie łopate i szpadel...odgarne snieg zrobię ładny dołeczek w ziemi i rozpale sobie ognisko..  Juz rozpalałem ogień i nigdy problemu nie miałem tylko na tym sniegu teraz... pozdrawiam mgr scout ...zobacz swoje dwa ostatnie posty i przemyśl co one wnoszą do tematu.. Axe dzieki za pomoc i teorie:),własnie tez tak myśle,bo jeszcze nigdy tak długo nie rozpalałem w dodatku bez efektu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #123 : 10-02-2010, 13:59:57 » |
|
Para wodna ..Kolego .Czyli złe stanowisko ,jak sądzę .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #124 : 10-02-2010, 14:11:54 » |
|
front247, nie dramatyzuj - jak widzisz jednak włączyłeś myślenie i sam doszedłeś do tego, że drewno do rozpalenia/rozpałka powinno byc suche, a stanowisko odpowiednio przygotowane. Może niekoniecznie trzeba kupić drewno na stacji, ale kilka suchych szczapek mieć ze sobą nie zawadzi. Także to że forma pomocy niekoniecznie Ci odpowiada nie oznacza, że nie jest skuteczna 
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #125 : 10-02-2010, 14:17:29 » |
|
z tą stacją to była czysta ironia....  nie skumałes...? ehh  Kurcze ja chce własnie móc rozpalić ogień bez tych wszystkich dogodnośći,dlatego teraz na weekend znów się wybiorę i popróbuje ..przyłoże się bardziej...ma mi wystarczyć nóz i zapałki(krzesiwo)  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #126 : 10-02-2010, 14:21:05 » |
|
K..a, wiem że ironia..  ale w tej ironii sam sobie odpowiedziałeś - suche drewno to raz, stanowisko bez śniegu to dwa i tyle  poza tym nigdy w zimie nie rozpali się ogniska tak szybko jak w lecie - inna wilgotność powietrza, materiału etc. Zima wymaga większego przyłożenia sie do przygotowania rozpałki i więcej cierpliwości - bo to co pozornie wydaje się być suche może być przemarznięte i potrzeba większej energii by to rozgrzać, wysuszyć i ostatecznie rozpalić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #127 : 10-02-2010, 14:40:56 » |
|
aa widzisz scaout wystarczy cię troszkę podkurwić i juz z sensem piszesz  spoko dziekuję za odpowiedz  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #128 : 10-02-2010, 14:44:47 » |
|
mnie podkurwić? nie schlebiaj sobie  żeby mnie podkurwić trzeba się postarać, szczególnie przez net  a jak sam widzisz, wystarczyło ciut pomyśleć i rozwiązanie się znalazło 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #129 : 10-02-2010, 14:48:58 » |
|
Jakieś kurczaki w sosie śniegowym mają dawać ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #130 : 10-02-2010, 15:05:22 » |
|
front247 twoje wypowiedzi są nadzwyczaj manipulacyjne  zresztą posłuchaj ogień to nie jest takie siup i już płonie. Czasem wydaje się nam, ze to takie proste.. Jednak to jest wielka sztuka. Tutaj trzeba serca. Przy obieraniu patyków, układaniu, dmuchaniu, klękaniu, a jak sie uda to jest dopiero magia.. a próbowałeś wspomagaczy nienaturalnych? np. papier, gazeta?
|
|
|
|
|
|
Drużynowy 107 PDH "Subiaco" im. ks. Józefa Poniatowskiego
HO Rafał Pilarczyk
|
|
|
 |
« Odpowiedz #131 : 10-02-2010, 15:34:54 » |
|
oj droczę się troszkę z mgr.scout...bo on taki zawsze zasadniczy  nikogo nie chce drażnic. Nie używałem gazet bo nie chcę,własnie chciałem urodzić ten ogień ..siłami natury  Po prostu po raz pierwszy w zyciu rozpalalałem na zmrozonym sniegu i po raz pierwszy sie nie udało,ale nie róbmy już z tego zagadnienia,złe miejsce wybrałem ,snieg sie topił i wilgotniało wsio pod spodem... pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #132 : 11-02-2010, 09:25:19 » |
|
siłami natury to nie krzesiwem a tarciem drew 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #133 : 11-02-2010, 09:38:00 » |
|
Taa.. tarciem drew Na piorun czekaj !
|
|
|
|
|