trwa ładowanie paska...
05-02-2012, 11:11:05 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 ... 5 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr słomkowy  (Przeczytany 15185 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
McBren
Opinii: (0)
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« : 21-09-2007, 22:07:35 »

Kiedyś w brytyjskim katalogu BCB widziałem filtr wyglądający jak słomka do pica, oczywiscie było to nieco grubsze. Rozmiarami zbliżonego do grubszego długopisu. Nie wystarczało to na kosmicznie dużą ilość wody, ale przy tych rozmiarach w warunkach awaryjnych, było by to niezłe rozwiązanie.
 Dane z katalogu: długość 20cm, średnica 1cm, starcza na 40l wody, redukuje do 96 procent bakteri i wirusów.
 Tylko, gdzie to w Polsce kupić?
RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #1 : 23-09-2007, 23:52:40 »

to pewnie był filtr węglowy- w polskiej armii też kiedyś dostępny, ale daj spokój, co to znaczy 96% bakterii i wirusów? chodzi o gatunki czy o stężnie na litr wody? te pozostałe 4% i tak mogą sporo nabruździć. pewnie lepiej mieć takie coś niż nic, ale czy można temu zaufać i zawierzyć nawet życie?
petelicki
Opinii: (7)
Ekspert

Miejsce pobytu: Poznań

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 24-09-2007, 14:15:44 »

Coś kiedyś czytałem chyba w Newsweek'u lub czymś podobnym, że właśnie takie filtry dlugopisowe mają zrewolucjonizować sytuację z wodą pitną w Afryce itp. Że niby smiesznie tanie to miało być (chyba ok 1usd) i trafić do wszystkich. Ale chyba więcej w tym było ściemy niż prawdy, jeśli nie mogą nawet zapewnić tym ludziom czegokolwiek do jedzenia, a 1 USD to dla nich majatek....
McBren
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 24-09-2007, 15:30:31 »

RNL - nie wiem co mieli na myśli goście z katalogu. Przypuszczam, że raczej ceramiczny, albo ceramiczno-węglowy. Zresztą chyba , żadna metoda nie daje 100% pewności. Może destylowanie lub sterylizacja wody, taką by dała. Rozwiązanie jest fajne, bo zawsze można coś takiego mieć przy sobie. Przy większych filtrach widziałem na ECo-CHALANGE, jak goście pompowali wiekszym filtrem wode z kałuż do manierek.
obol
Kierownik forum
*

Miejsce pobytu: WLKP+UK

Zombie Hunter

« Odpowiedz #4 : 24-09-2007, 22:29:41 »

cos w ten desen ?

http://www.bestglide.com/water_purifier_straw_info.html

http://www.survivalmetrics.com/cgi-bin/ccp51/cp-app.cgi?usr=51G2366567&rnd=901149&rrc=N&affl=&cip=83.14.164.12&act=&aff=&pg=prod&ref=id_500&cat=cat_waterpurification&catstr=HOME:cat_waterpurification

http://www.campingsurvival.com/sustcowapusy.html

http://giardiaclub.com/survival-water-filter-straw/index.php

Waż każde Swoje słowo bo nigdy nie wiadomo, które będzie Twoim ostatnim...

Czasem lepiej rozpiepszyć wszystko w drobny pył i zbudować od nowa niż zatykać palcem dziury

Zombie Survival Fan on Tactical.pl #1
RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #5 : 24-09-2007, 23:01:21 »

ciekawe, filtrują też z zanieczyszczeń chemicznych, metali ciężkich itp. Szok  ale jesli chodzi o zwierzątka i żyjątka- to raczej pierwotniaki (Giardia) i pierwotniakopodobne (Cryptosporidium); muszę spróbować, choć wolałbym nie na sobie Mrugnięcie bo wiecie jak mawia Pele76 "sraczka to paradoks zarazem często i rzadko"; nie chce mi się wierzyć, że coś może wystarczyć na 5,000 galonów wody bez wymiany wkładu Uśmiech kolejny antyfobiczny gadżet? od razu mówię, że nie miałem z tym doświadczeń jak dotąd, stosowałem i owszem filtry ceramiczne;
obol
Kierownik forum
*

Zombie Hunter

« Odpowiedz #6 : 24-09-2007, 23:28:36 »

http://www.smartstuff.se/pages/engelska/eng_water.asp

Survival Straw (A above) and the Exstream Orinoco (B). The Survival Straw is promised to rid your drinking water from 99.99 percent of harmful bacteria, chlorine, water soluble heavy metals, pesticides, arsenic, mercury, EDB, Giardia and some other nasty stuff. It is supposed to last for 5,000 gallons (approx. 19 cubic meters) of water. We reserve the right to be skeptical to this information until we have had a chance to test it. Ed. The Exstream Orinoco (B) will according to the sellers filter or kill bacteria and virii(!) like cholera, e.coli, and polio. Additionally, it is supposed to remove 99.99 percent of Cryptosporidium Giardia. The Orinoco should last for 100 liters until it needs a new filter cartridge

co do ilosci wody jaka mozna uzdatnic to ja widzialem przy ktoryms max 50 galonow ~ 380 L ? podaja tez czego mozna sie wyzbyc

http://www.waterstrider.com/water-filtration-systems.htm

# Up to 50-gallon filter life.
# Contains Iodinated Resin (EPA Reg. # 71426) and other proprietary media.
# Removes up to 99.99% of contaminants found in fresh water including Guardia, Cryptosporidium, E-Coli Bacteria and Virus.
# Attractive carrying case – compartment for Chlorine tablets (EPA Reg. # 35917).
# Ideal for everyday use and disaster preparedness.
# Ultra light and compact.
# Tested by Independent laboratories using EPA and ANSI protocols.

taka mała rzecz a moze zycie uratowac...

Czasem lepiej rozpiepszyć wszystko w drobny pył i zbudować od nowa niż zatykać palcem dziury

RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #7 : 25-09-2007, 16:25:32 »

A single Survival Straw can process over 5,000 gallons (This is a claim by the manufacturer that is not verified) - that's a lifetime of pure water. Compare this to a typical carbon filter which has to be replaced about 30 days after initial use.

obol-to jest w podanym przez Ciebie linku;

http://www.campingsurvival.com/sustcowapusy.html
obol
Kierownik forum
*

Zombie Hunter

« Odpowiedz #8 : 25-09-2007, 19:40:54 »

wiem wiem widzialem

moze taki dobry a moze ktos sie jebnal przy wpisywaniu... 50 galonow brzmi sensowniej i to chyba az nadto jak na awaryjny sprzet

McBren
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 25-09-2007, 20:01:14 »

Obol, to dokładnei sprzęt z tego linku:
http://www.bestglide.com/water_purifier_straw_info.html

ale każdy inny podobny, też był by dobry. Oczywiście nie do trwałego pozyskiwania wody, ale jako sprzęt awaryjny. 20 czy 50l wody, to zarąbiscie dużo. Licząc 2l wody dziennie do picia, to daje 10 do 25 dni.

W sklepach turystycznych widziałem filtr mobilne, ale dużo wieksze. te juz nadaja się do bytowania, ale ich ciągłe noszenie ze soba jest już uciązliwe.
przeszczep
Opinii: (27)
Ekspert

Miejsce pobytu: warszawa

bite me

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 02-10-2007, 15:00:08 »

Jeżeli chodzi o bcb to moja firma sprowadza ich produkty Uśmiech Niedługo będę przygotowywał listę próbek wyrobów tej firmy żeby sobie potestować...
Jak na razie wiercę dziurę w brzuchu koleżanki i czekam aż w końcu powie: "dobra dawaj tą listę, to się zamówi jakieś próbki" Język

9/21

WBB
MaC
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Świebodzin - koniec świata

Homo viator

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 02-10-2007, 19:31:58 »

Mam nadzieję, że ten filtr też będzie wśród próbek. Będziesz testować na sobie ("woda" z szamba i wiooo)? Uśmiech I nie przesadzaj z tym wierceniem dziur w brzuchach innych, to trochę perwersyjne Buzia na kłódkę

Można gdzieś w Polsce kupić takie lub podobne filtry?

ED... literówla
« Ostatnia zmiana: 02-10-2007, 19:34:10 wysłane przez MaC » Zapisane
StaszeK
Opinii: (2)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Kraków

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 02-10-2007, 20:27:18 »

Tak, np. tutaj:   http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?cPath=43_150&products_id=1744
przeszczep
Ekspert

bite me

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 03-10-2007, 09:58:16 »

Mam nadzieję, że ten filtr też będzie wśród próbek. Będziesz testować na sobie ("woda" z szamba i wiooo)? Uśmiech I nie przesadzaj z tym wierceniem dziur w brzuchach innych, to trochę perwersyjne Buzia na kłódkę

Można gdzieś w Polsce kupić takie lub podobne filtry?

ED... literówla

Pewno że będę testował na sobie Uśmiech A na kim niby mam testować. Przecież matce z kałuży nie będę kazał pić... Język
« Ostatnia zmiana: 03-10-2007, 12:18:30 wysłane przez przeszczep » Zapisane

9/21

WBB
przeszczep
Ekspert

bite me

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 03-10-2007, 13:28:03 »

W sumie to w katalogu nie znalazłem nic o procentach bakterii jakie zabija...
W katalogu jaki mam przed sobą stoi to co na stronie BCB:

"Our water straw just got better. We have added crystalised silver to the tube. This not only kills most viurses and bacteria, a small amount remains in the clean water to help kill any new bugs which may get into it. It is now also much easier to suck • Easy to use • Capacity: 250L approx • Size: 20 x 1cm diameter (8,2 x 0.41”)"

http://webshop.bcbin.eu/index.php?productID=1099

9/21

WBB
Strony: 1 2 3 ... 5 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: