|
« Odpowiedz #15 : 25-01-2010, 16:41:54 » |
|
Gdzieś czytałem, że manierka US jest z takiego specjalnego tworzywa które rozpuszcza się pod wpływam alkoholu. Więc pewnie dlatego taka informacja.
eee tam na Babiej miałem w niej 18% i jakos dało radę ..co prawda to nie 40% ale nic nie wybuchło ;-) Co do przenoszenia innych materiałów niż woda..rzeczywiście śmierdzi później tak że nie ma opcji usunięcia tego zapachu. Ale pytanie rodzi się inne ? po co Ci coś innego niż woda w terenie ? -najlepiej gasi pragnienie -przyrządzisz na niej potrawy w przeciwieństwie do soku czy sprita -możesz obmyć siebie, ranę itp -nie śmierdnie, nie traci ważności i ..łatwo ją uzupełniać (jak wędrujesz po górach to możesz do połowy manierki w któej jest woda wlać wodę ..a do połowy manierki wypełnionej spritem nie wlejesz wody ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #16 : 25-01-2010, 17:24:01 » |
|
-nie śmierdnie, nie traci ważności i ..łatwo ją uzupełniać (jak wędrujesz po górach to możesz do połowy manierki w któej jest woda wlać wodę ..a do połowy manierki wypełnionej spritem nie wlejesz wody ;-)
śmierdnie i traci ważność. Poza tym jak mam pół manierki starej wody to jeśli w górach mam możliwość uzupełnienia zapasów, ze spokojem ją wylewam i uzupełniam świeżą...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #17 : 25-01-2010, 18:12:16 » |
|
Ja leję często wodę + cukier ,lepiej przyswajalne (jak dla mnie). Ale zawsze myję ją po wypadzie szczotą( od zestawu camelbaka) no i płyn i jest od wielu wielu lat bezwonna potem. Sok też zdarzało mi się przenosić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #18 : 25-01-2010, 20:45:18 » |
|
Aleś się tego Sprita uczepił  Właśnie rozcieńczony podobno najzdrowszy! Bear Greals lał nawet mocz i używał jako termofor!! (ta musiała jeb.ć) Jak mi ktoś odkupi w razie czego to mogę polać spirytusem salicylowym 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 
|
|
|
 |
« Odpowiedz #19 : 25-01-2010, 23:51:49 » |
|
śmierdnie i traci ważność. Poza tym jak mam pół manierki starej wody to jeśli w górach mam możliwość uzupełnienia zapasów, ze spokojem ją wylewam i uzupełniam świeżą...
jak znajdziesz dobre źródło to owszem ..ale jak wody jest mało to lipa i zdaje mi się że woda się nie zepsuje tak szybko jak; cola, sprite, krzyś itp a jak się zepsuje to zawsze możesz ją zagotować ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #20 : 18-02-2010, 23:38:02 » |
|
szybkie pytanie jak jest niewielki nieprzyjemnych zapach z manierki US 2qt (dostałem ostatnio) taki niby "gumowaty" zapach ? coś można na to zaradzić ? jakaś soda ? może tabletki czyszczaće do camelbakow ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #21 : 19-02-2010, 09:06:02 » |
|
Gorąca woda + soda ,zakręcasz i wstrząsasz, potem zostawiasz na jakieś 20 min potem znowu trzęsiesz.Mozna wylać i zalać na nowo taki "specyfik" i powtórzyć całość, ja w ten sposób odwaliłem kilka manierek i termos.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #22 : 20-02-2010, 10:33:34 » |
|
Podobnie możesz zrobić z kwaskiem cytrynowym lub wapnem (wapno tylko do manierek; nie sprawdza się przy kamelach chyb, że posiadasz szczotkę do czyszczenia)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #23 : 25-02-2010, 14:52:54 » |
|
kwasek cytrynowy nie zadziałał, ale soda jak najbardziej, dzięki za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #24 : 02-08-2010, 15:53:50 » |
|
A ja mam pytanie z innej beczki- na gumie osłaniającej zawór do picia przez maskę w mojej manierce jest czarny osad po herbacie. Ma dobrych kilka lat. Co więcej nie mam pojęcia, jak wygląda sam zawór, a spodziewam się tam syfu, zaś dojścia niet. Co z tym zrobić, bo bym chciał zreanimować moją US canteen 1QT z 1970 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #25 : 13-08-2010, 12:13:44 » |
|
Szukam piaskowej manierki US. Jakiś czas temu kupiłem taką w rangershopie, cakiem niedawno pełno tego było na allegro, ale teraz coś poznikały wszędzie a potrzebuję drugiej. Manierka bez zaworu na maskę, zwykły korek, na dole butli napis H.T.P. z tego co pamietam. Szukam samej manierki bez pokrowca. Ma ktoś jakieś namiary?
|
|
|
|
|
|
Wszyscy odważni, honorowi i wierni sobie mężowie są już przeszłością... Ale płomień wędrowcy, poszukiwacza i twórcy jeszcze płonie w kilku sercach. To nasza nadzieja i nadzieja dla całej ludzkości.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #26 : 06-07-2011, 16:05:37 » |
|
Szukam piaskowej manierki US. Jakiś czas temu kupiłem taką w rangershopie, cakiem niedawno pełno tego było na allegro, ale teraz coś poznikały wszędzie a potrzebuję drugiej. Manierka bez zaworu na maskę, zwykły korek, na dole butli napis H.T.P. z tego co pamietam. Szukam samej manierki bez pokrowca. Ma ktoś jakieś namiary?
Wiem, ze odgrzewam starego kotleta jezeli chodzi o watek ale moze jeszcze potrzebujesz lub ktos potrzebuje to sa na znanym portalu aukcyjnym. Sa tez z pokrowcem desert na innej aukcji tego samego sprzedajacego http://allegro.pl/nowa-manierka-us-army-desert-i1695340031.htmlEDIT: Ciesze sie nowa manierka US jak nizej na zdjeciu i mam pytanko do tych ktorzy posiadaja podobna kieszen: Z jakiego ona jest materialu? Co to? Nylon? Cordura cienka? Wybaczcie ale ja sie wogole na materialach nieznam. Od srodka takie jakby gumowane ale to nie guma chyba - gdzies o teflonach czytalem hmmm. Jestem zadowolony z jakosci oryginalu a najbardziej chyba z tego "paucza" :-)  manierka US
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-07-2011, 01:09:58 wysłane przez thegenerat »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #27 : 07-07-2011, 22:20:01 » |
|
Zwykła kontraktowa cordura z impregnacją (czy jak to fachowo nazwać). 
|
|
|
|
|
|
"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #28 : 19-12-2011, 02:33:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #29 : 19-12-2011, 10:26:11 » |
|
Pomijając straszliwą szkodliwość aluminium dla zdrowia i życia, to metalowa manierka ma jedną, zasadniczą wadę: jak ją uderzysz, to się wgniecie, a jak się wgniecie, to już jej nie wyprostujesz...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|