I to jest właśnie rozwiązanie, które mi się podoba - nie siateczka tylko "pełny" materiał - żadne komary czy inne nie będą w tyłek cięły w nocy. Daj znać czy można się w tym wyspać...
Wczoraj byłem przetestować ten hamak.
Muszę przyznać, że jestem pod dużym wrażeniem
Samo wiszenie metr nad ziemią w materiale, który wygląda na dosyć cienki sprawiało, że czułem się bardzo dziwnie.
Powierciłem się trochę w środku, pobujałem wywołując trochę przeciążeń i powoli zacząłem się relaksować. Ważę niecałe 75 kg, a producent napisał, że testował hamak skutecznie przy 130 kg, więc było jeszcze sporo zapasu.
Technicznie miejsca tyle co w śpiworze mumia, chociaż zawsze można się trochę rozpychać na boki łokciami czy kolanami. Przy szerokości 160cm można się spokojnie owinąć materiałem z obu stron nawet spinając go 2 czy 3 klamerkami (np.takimi jak do bielizny) zostawiając sobie tyko otwór na twarz. Materiał z którego wykonany jest hamak jest wodoszczelny. Dosłownie można w nim nosić wodę. Co za tym idzie wiatru tez nie przepuszcza, ale po kilkudziesięciu minutach spędzonych na dworze czuć że pod tyłkiem przydała by się jakaś izolacja (wieczorki już niestety chłodne się robią). Jeszcze w nim nie spałem,ale myślę, że spokojnie można się w tym wyspać nie będąc rano "pogiętym" i nie wypadając na ziemię w środku nocy. W przyszłym tygodniu spróbuję wpasować się tam w śpiworze i już myślę o jakiejś minimalistycznej moskitierze do niego i ultra lekkim tarpie na dach

Baardzo spodobała mi się ta opcja, a prostota konstrukcji wręcz zachwyca. To jest ciekawy kierunek. Zastanawiam się nad uszyciem jakiegoś pojemniejszego prototypu z lepszym przystosowaniem do użycia również jako prowizoryczny namiot (głównie doszycie taśm do odciągów).
Trochę pomieszałem ogólne wrażenia z hamaczenia z samym opisem tego modelu, ale cóż
adampawlowskiCzy ten Twój hamak też ma kształt prostokątnej płachty? Jeśli tak to chętnie poznam wymiary.
I napisz jeszcze z jakiego materiału jest zrobiony. Głównie chodzi mi o wiatro/wodo szczelność, bo domyślam się, że to jakiś nylon rip-stop.
Ciekawy jestem też czy ta karimata poza termiką podnosi komfort wypoczynku.
ps. Jeszcze znalazłem stronkę z testami hamaków.
http://www.backpackgeartest.org/reviews/Shelters/Hammocks/